Mame şi copiiSănătatea familieiŞtiri

Femeile care devin mame mai tîrziu sînt mai longevive

Oamenii de știință americani sugerează că femeile care devin mame pentru prima oară la o vîrstă mai înaintată au șanse să trăiască mai mult.

În cadrul cercetării, specialiștii americani au analizat date de la 20.000 de femei care au luat parte la programul „Women’s Health Initiative”, un studiu național desfășurat între anii 1991 și 2012. Dintre acestea, 54% au ajuns la vîrsta de 90 de ani. Oamenii de știință au descoperit că femeile care au dat naștere primului copil la 25 de ani sau peste această vîrstă aveau mai multe șanse să ajungă la 90 de ani.

De asemenea, specialiștii au observat că majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani erau absolvente de colegiu, căsătorite și aveau un venit mai mare. În plus, era mai puțin probabil ca acestea să sufere de obezitate sau de boli cronice.

În ceea ce privește paritatea, femeile care aveau între două și patru sarcini aveau mai multe șanse de a trăi cel puțin nouă decenii, în comparație cu cele cu o singură sarcină.

Însă, cercetătorul a atras atenția că aceste concluzii nu ar trebui să le încurajeze pe cele care doresc să devină mame mai tîrziu. Femeile nu ar trebui să întîrzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicații obstretice, printre care se numără diabetul gestațional și hipertensiunea, care sînt mai des întîlnite la vîrste materne înaintate. Sarcina la o vîrstă mai înaintată este, de asemenea, asociată cu creșterea riscului de deces neonatal, naștere prematură sau macrosomie fetală, o condiție în care copiii au o greutate excesivă la naștere.

Este posibil ca longevitatea să ţină de starea bună de sănătate a mamei sau de statul social și economic mai ridicat, la o vîrstă mai înaintată.

Din ce în ce mai multe femei aleg să aibă copii mai tîrziu în viață. Potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC), vîrsta medie a femeilor care devin mame a crescut de la 24,9 ani în anul 2000 la 26,3 ani în 2014. Proporția femeilor care devin mame pentru prima dată la 30-34 de ani a crescut cu 28% între anii 2000 și 2014. Numărul femeilor cu vîrsta de 35 de ani și peste care nasc pentru prima oară a crescut cu 23% în aceași perioadă.

Articolul integral în doctorulzilei.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns