În timp ce sîntem treji, unele părți ale creierului dorm
Un nou studiu arată că mici regiuni ale creierului intră şi ies din somn, chiar și atunci cînd sîntem treji.
Cercetarea ar putea explica de ce uneori pierdem din vedere unele lucruri evidente chiar și cînd încercăm să fim atenți. Studii anterioare au demonstrat că în timpul somnului activitatea din creier se manifestă în valuri. Studiul recent relatat arată însă că acest lucru se întîmplă și atunci cînd sîntem treji, un lucru greu de identificat pînă acum deoarece, după cum susțin oamenii de știință, în timpul zilei aceste unde nu se manifestă în tot creierul, așa cum se întîmplă noaptea, în timpul somnului.
„E ca și cum mici porțiuni ale creierului adorm și se trezesc în mod continuu și independent”, se arată în studiu.
Oamenii de știință au studiat o zonă din creierul maimuțelor responsabilă de detectarea schimbărilor din cîmpul vizual. Ei au observat că atunci cînd maimuțele nu erau dresate să fie atente la un anumit stimul din cîmpul vizual, zona din creier responsabilă de aceasta părea adormită, iar animalele aveau mai puține șanse de a percepe schimbarea și de a obține astfel o recompensă. Însă, cercetătorii au aflat că și atunci cînd maimuțele erau atente la lumea vizuală pentru a anticipa o schimbare, neuronii continuau să oscileze între fazele pornit și oprit. Așadar, chiar dacă neuronii aveau tendința de a rămîne activi o perioadă mai lungă atunci cînd maimuțele erau mai atente, tot treceau în modul oprit.
În concluziile studiului, cercetătorii subliniază că mințile noastre sînt evident mai eficiente cînd neuronii sînt porniți, însă creierul continuă să îi oprească. Acest ciclu pornit-oprit se petrece continuu.
Articolul integral în agerpres.ro