AlimenteMame şi copiiNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

Copiii sînt tentaţi de alimente colorate şi nesănătoase

Cu toţii sîntem atraşi de alimente grase, dulci şi prăjite. Dar regiunile creierului stimulate de aceste alimente sînt diferite, în funcţie de vîrstă. Înainte de 12 ani, creierul, încă imatur, e mult mai incitat și nu se opune acestor alegeri dăunătoare pentru curba greutăţii.

Dovada e un studiu recent olandez publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition. Cercetătorii s-au concentrat pe impactul imaginilor colorate ale alimentelor sănătoase (fructe, legume), comparativ cu al altor alimente, nerecomandate de normele alimentare (cartofi prăjiţi, îngheţată, hot dog).
S-au format două grupuri de subiecți, unul de 30 de copii cu vîrste cuprinse între 10 și 12 ani, celălalt din adulți de 32 pînă la 52 ani. În ambele cazuri, efectele au fost măsurate prin rezonanță magnetică nucleară.

În ambele grupuri, indiferent de vîrstă, produsele alimentare sănătoase au provocat mai puțină atenție decît cele interzise, de multe ori mai colorate și mai atractive vizual.
Oamenii de știință au arătat, de asemenea, că regiunile creierului stimulate de vederea acestor alimente tentante nu sînt aceleași în ambele grupuri. La copii, ariile implicate sînt cele care apar în recompensă, motivație și memorie, în timp ce la adulți, sînt mobilizate zonele de inhibiție. Autorii au mai remarcat faptul că la copiii supraponderali, cu un indice de masă corporală deja ridicat, regiunile inhibitoare tind să fie mai puțin activate, ceea ce îi face pe copii să fie mai vicioşi, mai sensibili la semnalele tentaţiilor. De aceea ei aleg mai degrabă îngheţata decît fructele.
În concluzie, produsele alimentare tentante, exercitînd o influență mai mare la copii decît la adulți, este mai bine să nu le fie oferite celor mici nici în realitate, nici în imagini!

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns