BoliControverseInimă şi sistem circulatorŞtiri

Sîngele artificial e invenţie românească, dar americanii se laudă că ar fi primii

Într-o situație de urgență, este nevoie de sînge pentru transfuzii. Sîngele trebuie refrigerarat adecvat, ceea ce poate fi o sarcină dificilă în teren. Dar dacă paramedicii ar fi echipaţi cu saci de celule sanguine sub formă de pulbere, care poate fi combinată cu apă și distribuită imediat?
Poate părea science-fiction, dar specialiştii americani lucrează la dezvoltarea de celule sanguine artificiale, care ar putea înlocui sîngele şi astfel ar salva milioane de vieți.

Transfuzia este condiţionată de depozitarea celulelor roșii din sînge, un țesut viu, care trebuie să fie păstrat la rece, are o perioadă de valabilitate de doar 42 de zile și trebuie utilizat în decurs de aproximativ patru ore de la scoaterea din frigider”, spune dr. Allan Doctor, profesor de pediatrie, biochimie şi biofizică moleculară de la Universitatea Washington din St Louis, Missouri.

Echipa de specialişti a dezvoltat un substitut de sînge numit ErythroMer. Cercetarea se află abia la început, dar rezultatele obţinute pe şoareci sînt promiţătoare. Experţii au putut să demonstreze că, atunci cînd șoarecilor li s-a administrat ErythroMer, sîngele artificial a fost capabil să livreze ţesuturilor oxigen, exact ca sîngele obişnuit. De asemenea, cercetătorii au utilizat cu succes ErythroMer pentru resuscitarea șobolanilor aflaţi în stare de șoc, după ce pierduseră aproximativ 40% din sînge.

Dr. Allan Doctor şi-a prezentat invenţia la începutul lunii decembrie, la a 58-a reuniune a Societăţii Americane de Hematologie.

Sînt necesare mai multe studii înainte de a se putea determina dacă celulele sanguine artificiale ar putea fi utilizate şi la om, dar doctorul prevede că ErythroMer ar putea schimba faţa medicinei, sîngele artificial fiind util mai ales în situaţii militare sau pentru persoanele care trebuie resuscitate înainte de a ajunge la spital.

Următorul pas e să confirmăm constatările noastre promiţătoare pe un animal mai mare, ideentificarea şi abordarea oricărei toxicităţi, producția la scară și testarea siguranţei şi eficacităţii la om”, spune doctorul.

Sursa: health.com

Pură coincidenţă sau invenţie furată?

herald_2014022107De 8 ani, cercetătorul român Radu Silaghi-Dumitrescu lucrează în România, la Cluj, tot la un sînge artificial, sub formă de pudră, care poate fi transformat în sînge perfuzabil. Un înlocuitor viabil pentru sînge, care rezistă mai mult decît orice alt substitut găsit pînă acum, poate fi păstrat pe perioade lungi, este compatibil cu toate grupele sanguine şi se obţine instant. Descoperirea lui este crucială şi e o premieră la nivel mondial, fiindcă, spre deosebire de încercările anterioare, noua substanţă nu are efecte secundare şi poate fi păstrată pe termen nelimitat. Dacă va trece şi de testele pe voluntari umani, sîngele artificial creat de cercetător va revoluţiona medicina. Va falimenta băncile de sînge, dar va salva milioane de vieţi care astăzi se pierd din cauza lipsei de sînge.

Radu chiar a reuşit să obţină un substitut pentru sînge şi, în prezent, ministerul a promis că va aloca şi restul de bani necesari finalizării testelor. În cel mult cinci ani, România va intra în istoria medicinei moderne cu un succes demn de Premiul Nobel: sîngele artificial.

Dacă experimentele vor funcţiona aşa cum sperăm, în cel mult cinci ani, vom putea oferi sînge praf sau lichid. După testele pe culturi de celule umane, obligatoriu vom testa şi pe voluntari umani. Folosind tehnologia din laboratoarele româneşti, am ajuns departe. Cu protocoalele însă e mai dificil“, mărturiseşte cercetătorul. Dar ministerul nu s-a ţinut de cuvînt, a tăiat fondurile pentru această cercetare.

Cerecetătorul s-a întors în România şi crede că aşa ar trebui să procedeze toţi medicii noştri. Ca să recompenseze societatea care a investit în pregătirea lor. „Nu este vorba aici de patriotism, ci de logică foarte simplă: să dai înapoi ce ai primit“.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns