BoliCreier şi sistem nervosŞtiri

Bărbaţii care merg des la saună sînt mai protejaţi de Alzheimer

Sauna poate proteja împotriva demenţei, sugerează un studiu recent al Universităţii de Est din Finlanda.

La capătul unei monitorizări de 20 de ani, s-a constatat că bărbaţii care au făcut saună de 4-7 ori pe săptămînă au avut cu mai puţine şanse de a fi diagnosticaţi cu demenţă decît cei care au mers la saună doar o dată pe săptămînă. Asocierea între băile de aburi și riscul de demență nu a mai fost investigată pînă acum.

Efectele saunei asupra riscului de Alzheimer și a altor forme de demență au fost studiate pe un lot de 2.000 de bărbați de vîrstă mijlocie, care trăiesc în partea de est a Finlandei. În funcție de frecvenţa obiceiului, participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupe: cei care au făcut saună o dată pe săptămînă, de 2-3 ori pe săptămînă şi de 4-7 ori pe săptămînă.

Cu cît băile au fost mai frecvente, cu atît riscul de demenţă a fost mai mic. Printre cei care au făcut saună de 4-7 ori pe săptămînă, riscul oricărei forme de demenţă a fost cu 66% mai mic, iar riscul de Alzheimer a fost cu 65% mai mic decît în cazul celor care mergeau foarte rar pe la saună.  Rezultatele au fost publicate recent în revista Age and Ageing.

Rezultatele studiilor anterioare au arătat că saunele frecvente reduc semnificativ riscul de deces cardiac subit, riscul de deces din cauza bolilor arterelor coronariene şi alte evenimente cardiace, precum şi mortalitatea generală. Potrivit profesorului Jari Laukkanen, liderul studiului, sauna poate proteja atît inima cît și memoria, într-o anumită măsură, prin intermediul unor mecanisme similare, încă puțin cunoscute.

Este cunoscut faptul că sănătatea cardiovasculară afectează creierul. Starea de bine și relaxarea experimentate în timpul saunei pot juca, de asemenea, un rol”.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns