BoliMame şi copiiOase şi articulaţiiPoluareŞtiri

Fumatul distruge articulaţiile

Fumatul activ şi pasiv promovează dezvoltarea bolilor reumatice, cum ar fi artrita reumatoida şi spondilita anchilozantă, conform cercetătorilor francezi.

Legătura dintre fumat şi riscul de a dezvolta artrită reumatoidă pare a fi confirmată, potrivit rezultatelor unui studiu recent, care arată şi că expunerea la tutun în primii ani de viaţă, prin fumat pasiv, creşte foarte mult acest risc.

Artrita reumatoidă este boala inflamatorie cronică a articulaţiilor care afectează aproximativ 0,5 la 1% din populaţie şi care conduce la distrugerea progresivă a articulaţiilor, handicap şi o speranţă de viaţă redusă.

Pentru a analiza impactul fumatului activ şi pasiv aupra riscului de a dezvolta artrită reumatoidă, au fost monitorizate femei născute între 1925 şi 1950, începînd cu anul 1990. Cercetătorii au studiat datele medicale a 70.598 femei, cu vîrsta medie de 49 de ani. Dintre acestea, 1.239 au dezvoltat artrită reumatoidă, 350 fiind fumătoare şi 280 expuse la fumatul pasiv în copilărie.

Rezultatele studiului au arătat că expunerea la fumatul pasiv în copilărie creşte riscul de artrită reumatoidă în viaţa de adult. De fapt, la fumătoarele care au fost expuse fumatului pasiv în copilărie, riscul a crescut cu 73%, comparativ cu nefumătoarele care nu au inhalat fum de ţigară în copilărie. Cercetătorii au descoperit că, în rîndul fumătoarelor care nu au suferit de pe urma fumatului pasiv în copilărie, riscul a crescut cu numai 37% faţă de nefumătoarele care nu au fost expuse în timpul copilăriei.

Studiul nostru subliniază importanţa evitării mediului cu tutun la copii, mai ales printre cei care au un istoric familial de artrită reumatoidă“, a declarat autorul principal, profesorul Raphaèle Seror, de la Spitalul Universitar de Sud, Paris.

Fumatul este un factor de risc major nu numai pentru susceptibilitatea bolii, ci şi pentru gradul de severitate al bolii la pacienţii cu artrită reumatoidă sau spondilită anchilozantă”, conchid autorii.

Sursa: topsante.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.