BoliOchiiŞtiri

Vitamina B3 poate preveni glaucomul

Conform unui studiu recent, şoarecii hrăniţi cu vitamina B3 dizolvată în apă au avut ochi mai sănătoşi pentru mai mult timp, reducîndu-şi riscul de glaucom.

Cercetătorii americani de la Jackson Laboratory din Bar Harbor, Maine, au adăugat vitamina B3 la apa de băut a unor şoareci predispuşi genetic la glaucom. Dr. Pete Williams a spus: „Deoarece aceste celule din ochi sînt încă sănătoase şi încă sînt robuste din punct de vedere metabolic, chiar şi atunci cînd apare presiunea ridicată, rezistă mai bine proceselor distructive”.

Cercetătorii au descoperit că o singură aplicaţie de terapie genică asupra enzimei care dă energie creierului a împiedicat apariţia glaucomului la şoareci. Experţii spun că rezultatele ar putea indica o opţiune de tratament ieftin şi sigur pentru prevenirea glaucomului la persoanele în vîrstă, în locul picăturilor pentru ochi.

Dr. Williams a adăugat: „Pentru vîrstnici, să ia medicamente în fiecare zi, în doza corectă, poate fi o problemă. Terapia genică ar însemna o singură şedinţă, un tratament de protecţie”.

În întreaga lume, glaucomul afectează circa 80 de milioane de oameni. Picăturile pot provoca iritaţii şi nu sînt potrivite pentru toţi pacienţii. Glaucomul apare ca urmare a acumulării de presiune la nivelul ochiului, care determină lezarea nervului optic. Cei cu un istoric familial asemănător şi persoanele cu alte afecţiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, prezintă un risc crescut de glaucom. În cazurile mai severe, pacienţii au nevoie de terapie cu laser, care poate fi dureroasă, sau de intervenţie chirurgicală, care necesită anestezie.

Sursa: dailymail.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns