BoliORLRemediiUtile

6 metode de scos apa din urechi

Putem rămîne cu apă în urechi după ce înotăm, dar şi după ce facem baie. De regulă, apa se scurge din ureche în mod natural. Dar uneori rămîne şi asta nu e bine, pentru că ne putem alege cu infecţii.

Ne dăm seama că în ureche este apă dacă simţim o senzaţie de gîdilat, care se extinde pînă la nivelul maxilarului sau al gîtului. Pot apărea şi probleme de auz sau pot fi percepute sunete înfundate.

Oamenii încearcă să scoată apa introducînd pe canalul urechii degetul, agrafe, beţişoare cu vată. Acest obicei periculos poate deteriora mucoasa delicată a canalului urechii şi poate creşte riscul de infecţii.

Din fericire, există şi metode sigure de a scoate apa din urechi.

1. Trage lobul urechii în timp ce înclini capul în jos, spre umăr. Poţi încerca să scuturi capul lor dintr-o parte în alta.

2. Înclină capul în lateral şi pune pe ureche podul palmei. Apăsînd şi îndepărtînd palma rapid, de mai multe ori, vei crea un vid care va trage apa afară din ureche.

3. Aplică o compresă caldă pe ureche. După 30 de secunde, îndepărteaz-o, apoi repetă operaţiunea de 4-5 ori. Culcă-te pe partea cu ureche afectată şi apa se va drena din ureche.

4. Setează uscătorul de păr pe cea mai joasă viteză şi ţine-l la aproximativ 30 cm de ureche. Trăgînd lobul urechii în jos, în timp ce mişti uscătorul, căldura poate evapora apa din ureche.

5. Combină alcool şi oţet în părţi egale. Pune cîteva picături în ureche. Metoda poate fi eficientă în cazul în care alte căi de atac nu funcţionează. Alcoolul ajută la evaporarea apei, iar oţetul va preveni înmulţirea bacteriilor. Cu ajutorul unui picurător steril, pune 3-4 picături de soluţie în ureche. După 30 de secunde, înclină capul într-o parte pentru a permite soluţiei să se scurgă.

6. Diluează în apă peroxid de hidrogen pentru ureche. Pune 3-4 picături de soluţie. După 2-3 minute, înclină partea afectată a capului, pentru a permite fluidului să se scurgă.

Atenţie! Nu utiliza picături de niciun fel dacă ai deja o infecţie la ureche sau timpan perforat.

Cum să faci să nu ajungă apa în urechi?

  • O modalitate bună de a preveni această problemă este să porţi dopuri speciale pentru urechi atunci cînd înoţi sau faci duş.740_500_csupload_54251340
  • Foloseşte un prosop uscat pentru a-ţi curăţa urechile după ce ieşi din apă.
  • Scuturarea capului dintr-o parte în alta, după ieşirea din apă, ajută la eliminarea apei din urechi.

Ce se poate întîmpla dacă apa rămîne în urechi?

Dacă apa rămîne în ureche pentru prea mult timp, bacteriile din apa lacurilor naturale pot dezvolta infecţia numită urechea înotătorului. Bazinele de înot sînt, în general, mai sigure, bacteriile şi nivelul pH-ului fiind verificate în mod regulat.

Riscul de a dezvolta urechea înotătorului creşte la persoanele care au deja o afecţiune cronică de piele în zona urechii, cum ar fi psoriazis sau eczeme.

Următoarele situaţii pot crea condiţii care favorizează infecţia:

– Excesul de umiditate în ureche

– Zgîrieri sau tăieturi în canalul auditiv

Alergii la produse de păr sau bijuterii

În cazul în care apare o infecţie, persoana simte mîncărimi intense şi dureri tot mai mari. Poate apărea o scurgere de fluid sau chiar puroi. O infecţie severă poate duce la febră, umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gîtului, şi dureri la nivelul feţei, gîtului sau o parte a capului.

Complicaţii ale urechii înotătorului: dificultăţi de auz temporare, dureri, infecţii pe termen lung, infecţii tisulare profunde, afectări ale oaselor şi cartilajelor, infecţii care cuprind creierul şi nervii.

Cînd trebuie să mergi la medic?

Trebuie să mergi la medic atunci cînd problema persistă timp de cîteva zile (durere, inflamare). Infecţiile urechii pot fi grave, dacă nu sînt tratate, deoarece acestea pot duce la pierderea sau deteriorarea auzului, cartilajului şi a osului.

Dacă durerea este severă sau apare febra, trebuie să mergi imediat la medic.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.