Alcoolul în timpul sarcinii modifică trăsăturile copiilor
Femeile care consumă chiar şi puţin alcool în timpul sarcinii pot să aibă copii cu mici anomalii ale aspectului facial care au fost legate de probleme de dezvoltare, sugerează un studiu recent.
Cînd cercetătorii au examinat datele din imaginile faciale a 415 copii în vîrstă de un an, au descoperit schimbări subtile în chipurile acestora, în special în jurul nasului, ochilor şi buzelor, asociate cu aproape toate nivelurile de expunere la alcool, indiferent dacă mama a băut numai în primul trimestru sau pe tot parcursul sarcinii.
„Sîntem surprinşi să vedem aceste diferenţe în forma feţei, la doze mici de expunere la alcool, care în studiul nostru au fost definite ca două băuturi standard la o singură ocazie şi nu mai mult de şapte pe săptămînă”, a spus autorul studiului, Evelyne Muggli, de Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch şi Universitatea din Melbourne din Australia.
„Acest lucru înseamnă că orice nivel de alcool contribuie la modul în care se formează faţa şi ridică întrebări cu privire la impactul posibil asupra dezvoltării creierului, care face obiectul unei cercetări viitoare”, a spus Muggli.
Schimbările faciale sînt atît de subtile încît nu sînt vizibile cu ochiul liber, dar pot fi văzute cu o analiză sofisticată a aspectului facial tridimensional şi nu înseamnă neapărat că bebeluşii nenăscuţi au fost răniţi dacă mamele au consumat alcool în timpul sarcinii, a adăugat Muggli. Dar diferenţele în mijlocul feţei şi nasului seamănă cu anomalii asociate cu tulburările de alcoolism fetal.
Diferenţele cele mai pronunţate s-au constatat la copiii fără expunere la alcool în uter, în comparaţie cu copiii cu expunere scăzută în primul trimestru, iar modificările au fost observate în special pe frunte.
Faţă de copiii care nu au fost expuşi la alcool atunci cînd mamele lor erau însărcinate, copiii cu expunere moderată pînă la cea mai mare, în primul trimestru de sarcină, prezentau diferenţe la nivelul ochilor, la mijlocul feţei şi la bărbie. Modificările în bărbie au fost observate şi în cazul consumului de alcool în primul trimestru de sarcină.
Majoritatea femeilor care beau în timpul sarcinii beau puţin şi se opresc adesea o dată ce îşi dau seama că sînt însărcinate, limitînd expunerea fătului la alcool în primul trimestru.
Pînă la aproximativ unul din 20 de copii pot fi afectaţi de tulburarea fetală cauzată de alcool, care poate duce la afectări cognitive, inclusiv leziuni ireversibile ale creierului. Copiii expuşi la alcool în uter poate avea probleme de învăţare, cum ar fi deficienţe de memorie sau vorbire, precum şi probleme de comportament precum hiperactivitatea.
Studiul nu a fost un experiment controlat conceput pentru a demonstra cum sau dacă nivelurile diferite ale expunerii la alcool în diferite momente din timpul sarcinii ar putea afecta feţele copiilor sau ar putea cauza probleme specifice dezvoltării. În plus, toti copiii din studiu au fost albi si este posibil ca schimbările faciale asociate cu expunerea la alcool în timpul sarcinii să arate diferit la copiii din alte grupuri rasiale sau etnice, spun cercetătorii.
Sursa: reuters.com