BoliInimă şi sistem circulatorŞtiri

O grupă de sînge este mai predispusă la atac de cord

Potrivit unui nou studiu, sănătatea inimii depinde de tipul grupului de sînge.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu alte grupe de sînge decît 0 (zero) pot avea un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, în special atac de cord.

Dr. Tessa Kole, de la Centrul Medical Groningen din Olanda, spune că aceste constatări sugerează că profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să ia în considerare grupa de sînge atunci cînd evaluează riscul cardiovascular.

Factori de risc pentru atac de cord sînt consideraţi dieta săracă, lipsa de exerciții fizice și fumatul. Unii factori de risc nu pot fi modificați, cum ar fi vîrsta, sexul și antecedentele familiale de boli de inimă. Noul studiu sugerează că tipul de sînge trebuie adăugat pe listă.

Kole și echipa au ajuns la aceste concluzii făcînd o metaanaliză a studiilor care au raportat tipurile de sînge ale participanților şi incidenţa evenimentelor cardiovasculare, printre care atac de cord, boli cardiace, insuficiență cardiacă și deces cardiovascular. Datele au inclus mai mult de 1,3 milioane de adulți care au făcut parte din 11 cohorte din 9 studii. Cercetătorii au folosit datele pentru a evalua modul în care fiecare grupă de sînge ar putea avea un impact asupra riscului de evenimente coronariene, evenimente cardiovasculare combinate şi evenimente coronariene fatale.

Echipa a identificat 771.113 de persoane cu alt grup de sînge decît 0 și 519.743 persoane cu un grup sanguin 0. Printre persoanele din prima categorie, 1,5%(11.437) au prezentat un eveniment coronarian, comparativ cu 1,4% (7,220) de oameni din grupul de sange 0.

În analiza evenimentelor cardiovasculare combinate, cercetătorii au identificat 708.276 persoane cu un grup de sînge non-0 (dintre care 2,5%, adică 17,449 au prezentat un eveniment cardiovascular) și 476.868 persoane cu un grup sanguin 0 (2,3%, adică 10,916 peroane, au avut un eveniment cardiovascular).

Kole spune: „Demonstrăm faptul că un grup de sînge non-0 este asociat cu un risc crescut cu 9% de apariție atît a evenimentelor coronariene cît şi a evenimentelor cardiovasculare, în special a infarctului miocardic.”

Cercetătorii propun cîteva explicaţii. Ei observă că persoanele cu tipuri de sînge non-0 au concentrații mai mari de proteină de coagulare a sîngelui (factorul von Willebrand), pe care studii anterioare l-au legat de evenimentele trombotice.

În plus, cercetătorii subliniază că persoanele cu grupuri de sînge non-0, în special cele cu tip de sînge A, tind să aibă niveluri mai ridicate de colesterol, care este un factor de risc cunoscut pentru sănătatea cardiovasculară precară.

Cu toate acestea, Kole spune că sînt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cauzele exacte ale riscului cardiovascular crescut în rîndul persoanelor care nu au grupa de sînge 0.

Între timp, rezultatele pot avea implicaţii importante în prevenirea şi tratamentul evenimentelor cardiovasculare. „În viitor, grupul de sînge trebuie luat în considerare la evaluarea riscului pentru prevenirea cardiovasculară, împreună cu colesterolul, vîrsta, sexul și tensiunea arterială sistolică. ”

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns