BoliCreier şi sistem nervosPieleaŞtiri

Scleroza multiplă poate fi încetinită cu un antibiotic

Minociclina, un antibiotic frecvent utilizat împotriva acneei, ar putea încetini progresia sclerozei multiple, potrivit unui nou studiu canadian.

Scleroza multiplă e o boală inflamatorie şi autoimună a sistemului nervos central. Din cauza unei reacții inflamatorii (care este de fapt o reacție de apărare imună), teaca de protecţie care înconjoară neuronii se deteriorează şi astfel are loc demielinizarea.

Dacă scleroza multiplă este, pentru moment, o boală incurabilă, potrivit unui nou studiu realizat de către Brain Institute Calgary şi Şcoala de Medicină Cumming (Canada), un medicament utilizat în mod tradițional împotriva acneei ar putea încetini progresia acestei boli.

Pentru a ajunge la această concluzie uimitoare, cercetătorii au lucrat cu un grup de 142 de voluntari cu vîrste cuprinse între 18 și 60 de ani, afectaţi de scleroză multiplă, din 12 orașe canadiene. După un test clinic împărţit în trei faze, oamenii de știință au descoperit că efectele antiinflamatorii ale minociclinei ar putea încetini progresia bolii, în stadiile ei incipiente.

Aceasta este o descoperire foarte importantă, deoarece, în Canada și Statele Unite, costul unui tratament împotriva sclerozei multiple este foarte mare pentru pacient. Acest medicament, este mult mai puțin costisitor”, spune dr. Luanne Metz, autorul principal al lucrării publicate în revista New England Journal of Medicine. Mai mult, minociclina nu este un tratament invaziv: „acest antibiotic nu necesită injectare sau spitalizare”.

Specialiștii spun că există şi motive de îngrijorare în ceea ce privește utilizarea minociclinei împotriva sclerozei multiple. Antibioticul prezintă risc de apariție a atacurilor autoimune și de hipersensibilitate la medicamente. Sursa: topsante.com

Comments

comments

Lasă un răspuns