AlimenteNutriţieŞtiri

Iaurtul e bun şi expirat

Acest produs alimentar, dacă a fost păstrat în frigider, este bun încă trei săptămîni după data expirării, conform unui test realizat în Franţa.

Iaurtul a cărui limită de utilizare a expirat de cîteva zile ar trebui aruncat? Conform revistei franceze „60 milioane de consumatori”, iaurtul poate fi consumat încă trei săptămîni după expirarea celor 30 de zile de la data fabricaţiei.

Jurnaliştii au trimis iaurt expirat la laborator pentru teste bacteriologice şi de aciditate (testul pH). Au fost analizate mai multe tipuri de iaurt: de la fermă, centrifugat, cu bucăţi de fructe, cu fructe strivite, aromatizat şi din lapte fermentat. Din punct de vedere microbiologic, „aproape toate produsele rămîn în mare măsură în limite în ceea ce priveşte bacteriile lactice, fie la data expirării, fie trei săptămîni mai tîrziu”. Dacă bacteriile bune sînt prezente în cantităţi suficiente, analizele au arătat că „nicio tulpină patogenă nu s-a găsit, nici măcar în iaurturile care conţin zahăr şi fructe, mai expuse dezvoltarea bacteriilor nedorite decît iaurturile naturale”. Acelaşi lucru este valabil şi pentru testele pH, care dezvăluie doar „o uşoară acidifiere a produselor”, probabil „imperceptibilă pentru consumatori”.

Acest studiu se înscrie în contextul luptei antideşeuri, într-un moment în care fiecare francez aruncă în fiecare an, mai mult de 20 de kilograme de alimente pe an, iar fiecare român mai mult de 70 de kilograme. Dar, atenţie, revista franceză subliniază faptul că studiul „nu se aplică deserturilor lactate (creme de ciocolată)”.

Iaurturile pot fi mîncate şi în următoarele trei săptămîni după data expirării, sub rezerva anumitor condiţii: au fost păstrate la frigider, nedeschise şi nu prezintă miros neplăcut sau mucegai.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns