Copiii crescuţi cu lapte de vacă şi ouă sînt mai înalţi

Două studii noi arată că laptele de vacă şi ouăle pot fi surse de proteine şi alte substanţe nutritive de înaltă calitate, într-o perioadă crucială de dezvoltare a copilului.

Hrănirea copiilor de şase luni cu ouă îi poate ajuta să crească, potrivit unui studiu recent. Mai mult, dînd ouă copiilor la o vîrstă fragedă, nu pare să crească riscul reacţiilor alergice. În cadrul studiului, nu au fost raportate simptome de alergie.

Între timp, un al doilea studiu, publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, a constatat că micuţii de 2-6 ani care beau lapte de vacă sînt mai înalţi decît cei care beau băuturi pe bază de plante sau alte tipuri de băuturi cu lapte de origine animală.

Dr. Lora Iannotti, profesor asociat de sănătate publică la Universitatea Washington din Saint Louis, spune că atît ouăle, cît şi laptele de vacă sînt surse naturale de proteine, grăsimi, vitamine şi minerale pentru copii.

În primul studiu, Iannotti şi colegii ei au comparat modelele de creştere şi alimentaţie la 163 de copii din Ecuador, cu vîrste între 6 şi 9 luni, la începutul studiului. Timp de şase luni, jumătate au fost hrăniţi cu un ou pe zi, în timp ce celorlalţi nu li s-au dat alimente speciale. La sfîrşitul studiului, copiii din grupul care a mîncat ouă au avut cu 47% mai puţine şanse de a avea o probleme de creştere şi cu 74% mai puţine şanse de a fi subponderali, comparativ cu cei care nu au fost hrăniţi zilnic cu ouă. Lungimea, greutatea şi indicele de masă corporală au crescut semnificativ la copiii din acest grup, comparativ cu grupul de control.

Iannotti spune că ouăle pot fi o modalitate uşoară de a ajuta copiii să crească şi să cîştige în greutate în ţările sărace şi nedezvoltate, deoarece aceste alimente sînt disponibile pe scară largă, costă mai puţin decît carnea sau peştele şi pot fi uşor depozitate şi transportate. Sînt, de asemenea, bogate în colină, un nutrient important pentru creştere, şi aminoacizi, blocuri de proteine.

Ouale pot fi benefice pentru copiii de pretutindeni, în special în familiile cu venituri mici, mai vulnerabile la deficienţe nutriţionale. Ouăle au făcut parte din dieta Homo sapiens de mult timp, aşa că am putea fi chiar predispuşi genetic să absorbim mai eficient nutrienţii din ouă.”

Cercetătorii au descoperit încă beneficiu al dietei cu ouă. Cînd copiii au mîncat un ou pe zi, au mîncat mai puţine alimente îndulcite cu zahăr decît cei din grupul de control. „Nu ştim dacă aceşti copii erau sătui sau dacă părinţii îi hrăneau mai puţin, dar indiferent de motiv, a fost o constatare pozitivă.”

Desigur, ouăle nu sînt singurele alimente care ajută copiii să crească. Fructele, legumele şi cerealele integrale sînt importante, mai ales cînd cresc mai mari.

Şi laptele poate fi o parte importantă a dietei unui copil, după cum arată cel de-al doilea studiu, care a implicat aproximativ 5.000 de copii de 2-6 ani. S-a constatat că pentru fiecare ceaşcă de lapte de vacă pe care au băut-o, copiii au fost cu 0,2 centimetri mai înalţi decît media vîrstei lor. Pentru fiecare ceaşcă zilnică de lapte de migdale, soia, orez sau de lapte de capră, copiii au fost mai scunzi cu 0,4 cm. Diferenţa de înălţime pentru o fetiţă de 3 ani, care a băut trei ceşti de lapte de vacă pe zi faţă de cea care a băut altfel de lapte, a fost de 1,5 centimetri, au concluzionat autorii.

Studiul nu a putut determina de ce copiii care au băut altfel de lapte au fost mai scunzi, dar autorii cred că aceştia pot consuma mai puţine proteine şi grăsimi. Două ceşti de lapte de vacă conţin 16 grame de proteine, ceea ce reprezintă 100% din necesarul zilnic de proteine pentru un copil de 3 ani. Două ceşti de lapte de migdale conţin doar 4 grame.

Aceste studii nu recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi obligatoriu cu lapte şi ouă ca să crească mari şi puternici. Unii copii au alergii sau intoleranţe, iar experţii în nutriţie spun că, uneori, şi copiii crescuţi cu diete vegane pot fi complet sănătoşi.

Sursa: health.com

Comments

comments

13 comentarii la „Copiii crescuţi cu lapte de vacă şi ouă sînt mai înalţi

Lasă un răspuns