Inedit: Plantele se cultivă şi se culeg în funcţie de fazele Lunii

Agricultura biodinamică este o abordare spiritual-etică-ecologică a agriculturii, dezvoltată de academicianul austriac Rudolf Steiner (1861-1925). Diferă de cea ecologică prin principiile după care se ghidează: fazele Lunii şi ciclurile planetare, la plantare şi recoltare.

Ce este agricultura biodinamică?

Agricultura biodinamică înseamnă să cultivi pămîntul în armonie cu forţele cosmosului (Luna şi Pămîntul), pentru obţinerea de roade sănătoase. Agricultura biodinamică oferă culturi superioare atît în volum cît şi în densitatea crescută a nutrienţilor, faţă de agricultura convenţională pe bază de chimicale. În plus, fermele biodinamice sînt şi complet autosusţinte. Agricultura biodinamică este o abordare care are caracteristicile asociate agriculturii regenerabile, cum ar fi rotaţia culturilor, culturile de acoperire. Acest tip de agricultură nu foloseşte îngrăşăminte sintetice, nămoluri de epurare, iradierea sau ingineria genetică.

Vestea bună este că agricultura biodinamică este în creştere, cîştigînd popularitate în rîndul fermierilor mai tineri – chiar şi a celor care nu au un trecut familial în agricultură.54e9d25ca5f31_-_cl-vineyard1-de

Ce, cum şi cînd să plantezi?

Steiner susţine că agricultura biodinamică e supusă influenţelor planetare şi fazelor Lunii, la plantare şi recoltare. Fiecare dintre cele 12 semne zodiacale sînt asociate cu o anumită calitate. Cele patru calităţi primare sau energiile pe care le lucrează fermierii sînt: pămîntul, lumina, apa şi căldura. Semnele zodiacale se încadrează, de asemenea, în patru elemente diferite, şi anume semnele de pămînt, semnele de aer, de apă şi de foc.

 • În timpul influenţei unui semn de pămînt, se pot planta legumele rădăcinoase. Semnele pămîntului sînt: Taurul (20 aprilie-20 mai), Fecioara (23 august-22 septembrie) şi Capricorn (22 decembrie-19 ianuarie).
 • În timpul semnelor de apă, se plantează plante cu frunze verzi (element de apă). Semnele de apă sînt: Rac (21 iunie-22 iulie), Scorpion (23 octombrie-21 noiembrie) şi Pesti (19 februarie-20 martie)
 • Semnele de aer cer plantarea plantelor cu flori (element luminos). Semnele de aer sînt: Gemeni (21 mai-20 iunie), Balanţă (23 septembrie-22 octombrie) şi Vărsător (20 ianuarie-18 februarie)
 • Semnele de foc necesită plantarea plantelor pentru fructe (elementul de căldură). Semnele de foc sînt: Berbec (21 martie-19 aprilie), Leu (23 iulie-22 august) şi Săgetător (22 noiembrie-21 decembrie).cow-horn

Deci, cele patru elemente, pămînt, apă, aer şi foc corespund rădăcinilor, frunzelor, florilor şi, respectiv, fructelor.

 • Salata creşte foarte bine sub influenţa Pestilor, dar fasolea nu.
 • Fasolea preferă influenţa lui Berbec.
 • Dacă plantaţi fasole în timpul Pestilor, planta nu va creşte deloc pînă cînd nu se va apropia Berbecul.

Aceasta relaţie se traduce şi în fazele Lunii.

 • Atunci cînd luna este în Berbec, un semn de foc, plantaţi plante fructifere, cum ar fi cireşele.
 • Cînd Luna este în Taur, un semn de pămînt, se pot planta morcovi.
 • Deoarece Luna se mişcă repede prin fiecare semn, semnele se schimbă la fiecare două zile.

Îngrăşămîntul lui Steiner

Steiner a creat şi o serie de preparate din ierburi, minerale şi gunoi de grajd, care se adaugă la compost sau se pulverizează pe cîmpuri. Un astfel de preparat implică împachetarea gunoiului de grajd într-o corn de vacă şi îngroparea lui în subteran în timpul iernii. În primăvară, conţinutul de corn este răzuit, amestecat cu apă şi aplicat ca tratament pentru sol pentru a stimula creşterea rădăcinilor.

Cine a fost Rudolf Steiner?

Autor a mai mult de 330 de cărţi, Steiner a fost un om de ştiinţă şi filosof, adevărat vizionar, cu mult înaintea timpului său. Lucrările sale voluminoase cuprind o gamă largă de subiecte, de la „Misterele antichităţii”, „Filosofia libertăţii” şi „Spiritul şi materia”, la „Naşterea metodei biodinamice”. A scris despre economie, politică, artă, arhitectură, teatru, discurs terapeutic, epistemologie, religie, ştiinţă, medicină, educaţie şi multe altele.Steiner

În 1924, Steiner a ţinut un curs despre agricultură în Koberwitz, un mic sat polonez. Prelegerile se găsesc reunite în cartea „Agricultura: Fundaţii spirituale pentru reînnoirea agriculturii”.

Steiner a fost una dintre primele personalităţi publice care a avertizat că utilizarea pe scară largă a îngrăşămintelor chimice ar duce la scăderea sănătăţii solului, plantelor şi animalelor şi devitalizarea ulterioară a alimentelor. El a fost şi primul care a adus perspectiva fermei ca organism unic, autosusţinut, care prosperă prin biodiversitate, integrarea culturilor şi a animalelor şi crearea unui sistem de fertilitate cu buclă închisă”. (Biodynamic Association)

De exemplu, agricultorii biodinamici nu taie coarnele vacilor, deoarece sînt organe senzoriale primare şi există o relaţie complexă între coarne şi sistemul digestiv al animalului.

Efectele agriculturii actuale

 • În 1923, Steiner a prezis că, în 80-100 de ani, populaţiile de albine se vor prăbuşi, o predicţie care se va împlini în urma utilizării pesticidelor toxice şi a erbicidelor.
 • Securitatea alimentară nu mai este posibilă, chiar dacă avem o mulţime de terenuri disponibile. Într-un interviu pentru revista Time, profesorul John Crawford de la Universitatea din Sydney a remarcat că aproximativ 40% din solurile agricole din întreaga lume sînt în prezent clasificate drept degradate sau grav degradate (70% din suprafaţa solului a dispărut deja). Eroziunea şi degradarea sînt metodele de cultivare care elimină carbonul din sol şi distrug echilibrul microbian în sol. În prezent, solul vegetal se pierde de 10 pînă la 40 de ori mai rapid decît îl poate regenera natura.verdict-on-hydration
 • Sursele de apă sînt ameninţate de poluarea cauzată de exploataţiile monocropale la scară largă şi de hrănirea animalelor cu concentrate. Cercetătorii au avertizat că multe lacuri din întreaga lume sînt expuse riscului de scurgere a îngrăşămintelor, iar acestea hrănesc algele dăunătoare albastre-verzi (cianobacterii).
 • Oamenii de ştiinţă au declarat că agricultura şi îngrăşămintele sînt cauza nr. 1 a poluării aerului în SUA, China, Rusia şi Europa de astăzi, în special componenta azotată a îngrăşămintelor. Industria alimentară şi agricultura, eliberează cantităţi periculoase de gaze de seră, dioxid de carbon, metan şi oxid de azot. Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că 25% din totalul deceselor din întreaga lume sînt atribuite poluării mediului.
 • Terenul se transformă în deşert într-un ritm rapid şi astfel pierdem biodiversitatea vieţii atît a plantelor, cît şi a animalelor.

Sursa: mercola.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *