Mîncînd grăsimi, ai mai multă putere şi trăieşti mai mult
Un studiu recent pe şoareci arată că o dietă bogată în grăsimi (cetogenică) nu numai că sporește longevitatea, dar îmbunătățește şi forța fizică.
Dr. Jon Ramsey de la Şcoala de Medicină Veterinară UC Davis, California, a declarat în revista Cell Metabolism: „Rezultatele m-au surprins un pic. Ne-am asteptat la unele diferenţe, însă am fost impresionaţi de magnitudinea observată: cresterea cu 13% a duratei mediane a vieţii la şcoarecii aflaţi pe o dietă bogată în grăsimi şi carbohidraţi. La om, asta ar însemna 7 pînă la 10 ani. Important, acei șoareci şi-au păstrat calitatea vieţii”.
Ramsey a studiat în ultimii 20 de ani mecanica îmbătrînirii, factor care contribuie la majoritatea bolilor cronice care influențează atît rozătoarele, cît și oamenii. În timp ce în multe studii s-a constatat că e necesară o limitare a caloriilor pentru a încetini îmbătrînirea, Ramsey a fost interesat de modul în care o dietă bogată în grăsimi poate avea un impact asupra procesului de îmbătrînire.
Oamenii de ştiinţă încearcă încă să afle ce se întîmplă în timpul cetozei, cînd aportul de carbohidraţi este atît de scăzut încît corpul trece de la utilizarea glucozei ca principală sursă de combustibil la arderea grăsimilor şi producerea de cetone pentru energie.
Șoarecii au fost împărțiți în trei grupe: o dietă bogată în carbohidrați, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați şi grăsimi și o dietă ketogenă (89-90% din consumul total de calorii). Cercetătorii au distribuit acelaşi număr de calorii în fiecare regim alimentar. „Am proiectat dieta astfel încît să nu ne concentrăm asupra pierderii în greutate, ci asupra metabolismului. Cum influenţează îmbătrînirea?”, explică Ramsey.
În plus față de creșterea semnificativă a duratei medii de viață a șoarecilor în studiu, dieta ketogenică a sporit memoria și funcția motorie (forța și coordonarea) și a împiedicat creșterea numărului de markeri ai inflamației legate de vîrstă. A avut un impact și asupra incidenței tumorilor.
„La nivel fundamental, oamenii trec prin schimbări similare şi experimentează o scădere a funcţiei globale a organelor în timpul îmbătrînirii. Acest studiu arată că o dietă ketogenică poate avea un impact major asupra vieţii şi a sănătăţii, deschide o nouă cale pentru posibilele intervenţii alimentare care au un impact asupra îmbătrînirii.”
Un alt studiu privind îmbătrînirea în aceeași problemă a metabolismului celular arată că o dietă ketogenică extinde longevitatea și îmbunătățește memoria la șoarecii bătrîni.
Sursa: sciencedaily.com
Comentariile sunt închise.