9 motive pentru care ţînţarii te preferă pe tine

Dacă nu ştii de ce ţînţarii te preferă pe tine, iar ceilalţi sînt scutiţi de nesuferitele ciupituri, poate că eşti în una dintre situaţiile de mai jos:

1. Transpirație. Aceste mici zburătoare tînjesc după acid lactic, amoniac și acid uric, componentele transpiraţiei. Ţînţarii găsesc acidul lactic incredibil de atractiv, deci dacă ai lucrat sau ai făcut exerciţii fizice afară, mai ales în apropierea unei ape, te vor ataca.
2. Dioxid de carbon. În general, ţînţarii sînt mai atraşi de oameni mai mari, pentru că produc mai mult CO2. De altfel, insectele iau urma dioxidului de carbon cînd îşi caută victimele.
3. Îmbrăcăminte închisă la culoare. Cercetările arată că țînțarii sînt mai atraşi de culori mai întunecate. Experţii spun că ţînţarii se bazează pe vedere pentru a-şi găsi obiectivele, chiar şi noaptea, şi că pot găsi mai uşor hainele închise la culoare.
4. Haine strîmte. Ţînţarii pot ciupi mai uşor o haină strînsă pe corp. Se recomandă îmbrăcăminte mai largă peste o bluză mai strînsă, pentru a le face mai dificilă misiunea.
5. Alcool. Atunci cînd savurezi o bere rece, te muşcă mai mulţi ţînţari. S-ar putea să nu fie chiar berea de vină, ci creșterea temperaturii corpului pe care o provoacă alcoolul, potrivit unui mic studiu japonez. Dacă faci un foc, fumul va alunga insectele. Poţi să-ţi ungi corpul cu ulei esențial de mentă. Nu numai că miroase mult mai bine decît substanțele chimice, dar acționează ca un insecticid natural eficient pentru a respinge țînțarii. O cercetare din 2011 a confirmat şi acțiunea respingătoare a petrolului.
6. Alimente sărate și dulci. Bomboanele ne fac mai delicioși pentru micii vampiri. O dietă bogată în sodiu, de asemenea, creşte cantitatea de acid lactic pe care organismul o produce, şi devii astfel o țintă ideală pentru țînțari. Ţînţarilor le place mirosul tău şi după ce ai mîncat alimente bogate în potasiu, cum ar fi banane, avocado, fructe uscate, cartofi.  La polul opus, usturoiul alungă ţînţarii.
7. Parfum. Aceşti dăunători mici sînt atraşi de multe tipuri de parfumuri, dar par să prefere mai ales mirosurile florale. Cu cît mirosul pielii este mai neutru, cu atît mai bine.
8. Bacterii. Ţînţarii iubesc bacteriile de pe piele. Spală-te bine înainte de a merge în aer liber.
9. Graviditate. Cercetările au arătat că femeile însărcinate tind să atragă de două ori mai mulți țînțari decît celelalte femei. Asta pentru că femeile gravide au, în general, o temperatură corporală mai mare și expiră mai mult dioxid de carbon.
Sursa: naturallivingideas.com

Comments

comments

Lasă un răspuns