Sănătatea familiei

Hainele care ne îmbolnăvesc

Mulţi oameni se plîng de diferite afecţiuni dureroase provocate de haine şi de accesoriile vestimentare. Neaşteptat de multe obiecte, de la blugi, la cravate, pantofi, lenjerie şi poşete, pot avea un impact negativ asupra sănătăţii dacă sînt alese greşit sau sînt purtate într-un mod necorespunzător.

În dorinţa de a fi la modă şi de a arăta bine, femeile, dar şi bărbaţii, îşi chinuie trupul cu haine care nu li se potrivesc şi care le afectează confortul şi starea de sănătate. Chiar şi hainele lejere pot fi dăunătoare, prin chimicalele conţinute. Cu atît mai mult îmbrăcămintea devine un pericol cu cît e purtată şi de copii, mult mai sensibili la substanţe toxice. Atunci cînd ne îmbrăcăm, este bine să ţinem cont nu doar de modă, ci şi de binele corpului nostru. Dacă le alegem pe cele în care ne simţim comod, sănătatea are de cîştigat.

ACCESORII

 • Corset. Creat cu scopul de a forma o siluetă în formă de clepsidră, mai atrăgătoare, corsetul a reuşit să le transforme pe femei în victime ale modei. Corsetul limitează sau întrerupe circulaţia sîngelui în zona mediană a corpului. În plus, purtarea lui pe termen lung deformează cutia toracică şi determină modificări interne ireversibile. Pericolele pentru sănătate au dus la interzicerea purtării corsetelor în secolul XIX, deşi a revenit şi astăzi la modă, mai ales printre adolescente. Lenjeriile cu proprietăţi modelatoare abdominale pot împiedica coborîrea diafragmului. Fără o respiraţie corectă, creierul nu e oxigenat şi apar ameţelile.media_943844365_ireal-ea-este-femeia-clepsidra-purtat-trei-ani-corset-aiba-cea-mai-mica-talie-din-lume-galerie-foto-203075
 • Burtieră. Le ajută pe femei să pară mai suple într-o rochie strîmtă. Organele digestive se comprimă sub acţiunea elasticului respectiv, iar purtătoarele burtierelor riscă să sufere de tulburări digestive şi de reflux gastro-esofagian.
 • Curea. E un accesoriu la modă, dar poate comprima talia, iar presiunea exercitată de curelele înguste pot încetini procesul digestiv. Cordoanele şi centurile prea strînse pot să provoace senzaţii de amorţeală sau de arsură, cu hipersensibilitate la căldură. Curelele pot comprima nervul femural. Consecinţa acestui fapt este apariţia unor senzaţii neplăcute care variază de la o amorţeală a coapsei, pînă la durere sau chiar lipsa sensibilităţii pe aceasta zonă. Soluţia, atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei, ar fi pantalonii cu talie înaltă, ca să nu mai fie nevoie de curea.camila_staerk_oversize_05588800
 • Geanta. În ultimii ani, genţile au început să fie supradimensionate. Genţile prea grele purtate atît de femei cît şi de bărbaţi pot afecta sănătatea. Multe persoane suferă de dureri la nivelul spatelui, al cefei sau al umerilor, migrene din cauza genţilor grele. Chiar dacă sînt foarte practice, genţile XXL pot fi periculoase pentru sistemul osos. Dacă acestea sînt încărcate cu prea multe lucruri şi mai sînt şi purtate zilnic pe umăr, în timp pot produce traumatisme ale umărului şi afecţiuni ale coloanei vertebrale. Chiar şi cînd sînt purtate pe antebraţ, genţile voluminoase produc probleme, pentru că în acest caz se încordează prea mult doar o parte a corpului. Baierele poşetelor încărcate pot provoca şi iritaţii, răni pe umeri sau gît, dacă fac contact direct cu pielea, mai ales vara. Cînd pielea este umedă. Dar şi purtate peste haine, dacă acestea sînt din fibre sintetice, genţile pot produce neplăceri. Alegeţi un rucsac (greutatea e purtată pe ambii umeri), iar dacă ţinuta nu vă permite, mutaţi des geanta, pe celalalt umăr. Bărbaţii moderni sînt cei care sînt nevoiţi şi ei să care după ei genţi grele. Un studiu arată că aceasta ar cîntări, în medie, cam 6 kilograme. Aceasta deoarece, bărbaţii pun în ele laptop-ul şi diverse gadget-uri, plus echipamentul de sport. Specialiştii le recomandă să ducă geanta în bandulieră (cu cureaua trecută peste piept). Cureaua să fie ajustată la o lungime nu prea mare, iar geanta să nu fie ţinută pe umăr perioade lungi de timp. 5% din greutatea corporală, atît ar trebui să cîntărească poşeta sau servieta, ca să nu ne creeze probleme de sănătate.
 • Sutien cu armătură. Atunci cînd este purtat des, un sutien cu postament de fier poate să producă un microtraumatism al sînului şi, ulterior, pot apărea noduli la nivelul glandei mamare. „Armăturile” sutienelor, care fac decolteul de invidiat, pot produce iritaţii şi alergii la nivelul pielii. Sutienul nu trebuie să producă disconfort. Bretelele nu trebuie să cadă de pe umeri, iar cupăele nu trebuie să strîngă dureros. Altfel apar probleme ca: tensiune resimţită la nivelul sînilor, dureri de cap şi de spate, ba chiar şi deformări ale coloanei ori indigestie. Aproximativ 60% dintre femei acuză măcar una din aceste efecte, mai ales cele cu bustul voluminos. Un sutien care strînge pieptul prea mult, care „intr㓠în piele, lăsînd urme adînci, poate compromite serios sănătatea sînilor. Uneori apar leziuni traumatice care duc la displazie mamară benignă, o afecţiune caracterizată de apariţia unor microchisturi în ţesutul mamar. De regulă, sînt multiple, pot apărea la nivelul unui singur sîn sau al ambilor şi provoacă senzaţie de tensiune şi dureri mamare. Efectele nu se văd instant, ci după ani întregi de astfel de microtraumatisme. Asociate cu alţi factori de risc, acestea pot duce la apariţia cancerului mamar. Specialiştii sfătuiesc femeile să îşi măsoare exact bustul şi să aleagă sutienele în conformitate cu aceasta.
 • Ţinte. Pot răni nu numai pe cei din jur, dar şi pe cel ce le poartă.
 • Cercei. Cei foarte mari, împodobiţi cu cruciuliţe, se pot agăţa de obiecte, inclusiv de bluza celei ce-i poartă, şi astfel lobul urechii poate fi vătămat serios şi chiar smuls. Oricum afectează lobii urechii din cauza greutăţii şi lungimii lor. sdc14755
 • Lănţişoare, catarame, brăţări, inele sau ceasuri. Dacă acestea conţin nichel, pot determina apariţia unei alergii care se manifestă prin iritaţie, roşeaţă şi mîncărimi. Alergia se poate transforma în eczemă, iar persoana afectată riscă să devină sensibilă şi la alimentele care conţin nichel cum ar fi orzul, fructele de mare sau făina de grîu integrală. Nasturii de la jeanşi pot provoca aceeaşi alergie, la fel şi sîrmele de susţinere a cupelor de la sutien. Evitaţi bijuteriile din nichel, alegeţi haine cu nasturi din plastic sau înveliţi într-un material textil. Sau alegeţi bijuterii din materiale hipoalergenice, precum oţelul chirurgical, titan, aur sau argint.
 • Portofel. Poate fi dăunător bărbaţilor, dacă e purtat într-un buzunar de la pantaloni. Astfel, cînd bărbatul stă jos, de exemplu, atunci cînd conduce maşina, portofelul îl va obliga să adopte o poziţie uşor asimetrică, iar cu timpul, această răsucire permanentă a coloanei duce la apariţia durerilor lombare. Purtarea portofelului în buzunarul din faţă, în poziţia aşezat, determină presiuni asupra zonei inghinale, stînjenind circulaţia în această regiune, ceea ce duce la senzaţia de amorţeală şi chiar la dureri testiculare.
 • Pălărie. Unul din 8 adulţi declară că au dureri de cap din cauza unei pălării prea strîmte.
 • Ochelari de soare. 20% dintre adulţi spun că au avut dureri din cauza unor ochelari de soare care îi strîngeau.images
 • Cravate. În cazul cravatelor şi gulerelor strîmte, pot apărea glaucomul, durerile de cap, ameţeala şi durerile de umăr. Ochii sînt afectaţi pentru că se pune presiune asupra venei jugulare de la nivelul gîtului, astfel încît presiunea oculară creşte şi ea. Conform studiilor, 7 din 10 bărbaţi au gulere sau cravate prea strînse.

ŢESĂTURI

 • Amine. Materialele din care sînt făcute unele haine conţin amine aromatice, care se găsesc şi în produsele din plastic, în vopseluri şi în pesticide şi care au efect cancerigen. Ingestia, inhalarea sau absorbţia prin piele a acestor amine prezintă un risc crescut pentru sănătate şi unele ţări le-au interzis cu totul. În categoria hainelor periculoase intră chiar şi unele produse de firmă.
 • Ftalaţi. Hainele copiilor, intens colorate, pot conţine ftalaţi. Bebeluşii au tendinţa să le bage în gură şi sînt expuşi pericolului. Ftalaţii rezistă la spălare, indiferent de temperatura apei, aceste textile ar trebui evitate, mai ales dacă provin din magazine ieftine.
 • Etoxilaţi. Un raport Greenpeace a descoperit etoxilaţi, periculoşi pentru sistemul hormonal, în haine care provin de la 20 de branduri de modă de top. Folosirea lor este interzisă în Europa, dar fabricile din China, Taiwan sau Filipine nu respectă standardele europene. Etoxilaţii irită plămînii, atacă sistemul digestiv, iar în timp, pot afecta şi fertilitatea.
 • Substanţe alergene. Şi hainele din fibre naturale pot da alergii. Lîna provoacă adeseori dermatite de contact, mîncărimi şi pete roşii. Un studiu australian a demonstrat că între un tricou de bumbac proaspăt spălat, un tricou purtat timp de 7 zile, un pulover din lînă, o jachetă permeabilă şi un tricou cu mîneci lungi din bumbac, puloverul de lînă a fost magnetul cel mai puternic pentru praf şi părul de pisică. A atras de 10 ori mai mult praf decît tricoul proaspăt spălat. Fibrele naturale sînt de preferat, mai ales pentru hainele care vin în contact direct cu pielea. Din fericire, majoritatea compuşilor ce dau alergii pot fi îndepărtaţi, măcar în parte, prin spălare.
 • Vîscoza. E o fibră uşor inflamabilă. Poate lua foc chiar şi de la scrumul de ţigară.
 • Formaldehidă. Substanţe precum formaldehida şi alţi compuşi ce dau alergii ajută hainele să nu se şifoneze, să nu se electrizeze, să îşi menţină mult timp aspectul de nou. Hainele impregnate cu această substanţă au un miros caracteristic, ca de formol. Formaldehida previne decolorarea ţesăturilor şi este utilizată pe scară largă în industria textilă din China. Dar este o substanţă aflată pe lista compuşilor cancerigeni a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.t-shirt-black
 • Vopseluri chimice. Anumite fibre asociate cu vopseluri chimice sînt adevăraţi magneţi pentru alergii, dar şi eczeme, palpitaţii, dermatite sau dureri de cap. Vopseaua textilă provoacă adesea iritaţii, mai ales cea albastră şi cea portocalie. Hainele negre conţin PPD, un compus chimic care ajută la fixarea culorii. În cantitate mare devine periculos, atacă pielea şi provoacă dermatite. Simptomele apar după cîteva zile, astfel că mulţi oameni nu îşi dau seama că de vină sînt hainele închise la culoare. Cei care poartă adesea haine negre, tratate cu PPD, riscă să devină alergici în timp.

ÎNCĂLŢĂMINTE

 • Balerini. Şi pantofii plaţi, ba chiar şi şlapii pot duce la apariţia unor dureri şi chiar deformări ale degetelor picioarelor. Încălţări comode nu înseamnă talpă subţire. Balerinii nu oferă suportul necesar pentru arcada plantară. Acest lucru duce, în timp, la apariţia inflamaţiei numită fasciită plantară. Alegeţi pantofi care susţin arcada plantară, iar în cazul balerinilor, purtaţi talonete. Specialiştii în ortopedie susţin că sandalele cu talpă plată ar fi extrem de periculoase. Din cauza absenţei tocului, asupra tendonului lui Achile şi muşchiului gambei este exercitată o sarcină foarte mare. Primul semn că sandalele trebuie schimbate este durerea apărută în picior după două săptămîni de purtare regulată.
 • Tocuri înalte. Femeile care poartă tocuri frecvent nu îşi folosesc tendoanele în timpul mersului. Această poziţie flexată a piciorului pe perioade lungi de timp cauzează leziuni la nivelul gambei şi al tălpii. Cercetătorii au constatat că, la femeile care poartă în mod obişnuit pantofi cu toc, fibra musculară este cu 13% mai scurtă, tendoanele se întăresc şi nu mai pot merge cu încălţăminte lejeră, pentru că muşchii atrofiaţi trebuie să se întindă şi astfel apar durerile. Potrivit unui studiu recent, 60% dintre femei suferă de dureri de picioare din cauza tocurilor înalte. Doar 34 de minute rezistă o femeie în pantofii noi cu toc, înainte de a simţi durerea de picioare. Patru din zece femei declară chiar că îşi iau cu ele o pereche de balerini de schimb, deoarece ştiu că pantofii noi vor începe să le strîngă picioarele. Iar dacă materialul din care sînt făcuţi nu e natural, deci nu are calitatea de a se mula pe picior, apar băşicile şi bătăturile. Tocurile mai înalte de 3 cm modifică centrul de greutate al corpului, obligînd la schimbarea poziţiei spatelui pentru a compensa lipsa de echilibru. Astfel, apar dureri lombare, cefalee, lombosciatică sau hernie de disc. Foarte afectaţi sînt genunchii, care vor dezvolta în timp osteoartrită. Au fost situaţii în care unele femei s-au ales şi cu mari probleme, după ce au căzut de pe tocurile prea înalte. Chiar şi platformele sînt riscante. Femeile care poartă tocuri înalte pe timpul sarcinii, riscă să facă entorse. Aceasta deoarece, în timpul sarcinii se eliberează un hormon (relaxina) care determină o slăbire a muşchilor şi a ligamentelor. Gleznele nu suportă la fel de bine greutatea femeii însărcinate. Specialiştii nu sfătuiesc femeile să renunţe la pantofii înalţi, ci doar să-i poarte cu moderaţie şi să nu aleagă tocuri mai înalte de 5 centimetri.painful_high_heels_vera7388_fotolia_large
 • Un număr mai mic. Nu e bine să purtăm nici pantofi prea strîmţi pentru că pot provoca deformarea articulaţiilor degetelor, monturi, unghii crescute în carne sau dezvoltarea ciupercilor în cazul în care sînt purtaţi multă vreme.

 

HAINE

 • Blugii foarte strîmţi. Strîng atît de tare piciorul încît împiedică sîngele să circule, ducînd la apariţia unor senzaţii de arsură sau amorţeală. Menţinerea acestor blugi timp îndelungat pe corp împiedică pielea să respire şi poate da senzaţii de arsură şi furnicături în zona picioarelor. Simptomele dispar abia după aproximativ 4-6 săptămîni de la schimbarea stilului vestimentar. Un alt risc al blugilor strîmţi este apariţia varicelor. Presiunea exercitată asupra taliei poate cauza arsuri la stomac, de aceea aceşti blugi sînt total contraindicaţi în timpul mesei sau a cinelor tîrzii. Conform unor studii, 80% dintre persoanele care vin la cabinet cu dureri abdominale continue poartă pantaloni cu pînă la 7 cm mai strîmţi decît talia lor. Blugii strîmţi pot strivi nervul femural cutanat lateral (un nerv ce străbate corpul de la coloana vertebrală pînă la coapse). De aceea, apar senzaţia de arsură sau de frig, disconfortul, amorţeala şi furnicăturile. Afecţiunea poartă numele de meralgie parestezică. Jeanşii strînşi fac ca pielea să transpire mai mult, ceea ce duce la astuparea porilor şi creşterea unor fire de păr sub piele sau chiar la foliculită (inflamarea purulentă a rădăcinilor firelor de păr). Pantalonii strînşi, versiunea modernă a corsetului, pot duce şi la incontinenţă urinară, dureri de stomac, hiperventilaţie,  sindromul intestinului iritabil şi atacuri de panică.81170_sjd_09_stras_blugi_skinny_strasuriok
 • Rochii mulate. Dacă hainele sînt şi strîmte şi din materiale sintetice, şi de regulă sînt, pentru că numai aşa sînt elastice, transpiraţia va rămîne la nivelul pielii, ceea ce duce la apariţia unor mici leziuni ale pielii prin care pătrund microbii. Hainele strîmte sintetice produc iritaţii ale pielii şi infecţii. Dacă nu puteţi renunţa deloc la hainele strîmte, măcar purtaţi-le foarte rar.
 • Lenjerie intimă. Dacă e foarte strînsă pe corp (slip, boxeri, maiouri) favorizează infecţia repetată cu Candida albicans, cistite deoarece întreţin un mediu propice dezvoltării bacteriilor, a ciupercilor şi a altor germeni patogeni. Lenjeria tanga este blamată chiar de către ginecologi. Lipsa materialului din zona feselor face ca, în timpul mersului, materialul dintre picioare să antreneze, prin frecare, bacteriile din zona anală către cea vaginală. Astfel, pot apărea vulvo-vaginita, infecţiile pelviene (uretrite, anexite, ovarite), candidoze, chiar riscul unei sarcini extrauterine sau hemoroizi, furunculi, fisuri anale. Bikinii strîmti sînt contraindicaţi mai ales în cazul femeilor cu un nivel scăzut de estrogen sau a celor care se află la menopauză. La bărbaţi, lenjeria prea strîmtă comprimă organele genitale, astfel că temperatura de la nivelul ţesutului testicular creşte şi, în timp, este dată peste cap producerea de spermatozoizi viabili. Aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile numărului tot mai mare de cazuri de infertilitate masculină. În mod normal, temperatura testiculară trebuie să nu depăşească 22 de grade Celsius, dar hainele prea strîmte pot creşte această temperatură pînă la 37 de grade Celsius. Chiloţii pot crea neplăceri şi atunci cînd sînt confecţionaţi din materiale sintetice precum mătasea şi nylonul, care nu lasă umezeala să se elimine, determinînd apariţia iritatiilor şi favorizînd micozele.
 • Şosete. Şi elasticul de la şosete poate fi dăunător, dacă e prea scurt şi blochează respiraţia şi circulaţia sîngelui. Iar cauciucul poate crea alergii celor cu piele sensibilă.  Singura soluţie este evitarea acestor articole de lenjerie intimă şi purtarea chiloţilor din bumbac, cu croială care nu jenează.

Comments

comments

Lasă un răspuns