Săpunurile antibacteriene, ineficiente şi periculoase

Cercetările recente au generat îngrijorări atît cu privire la eficacitatea și siguranța substanțelor chimice din diferite săpunuri, cît și cu privire la riscuri inutile, avînd în vedere că săpunurile antibacteriene nu sînt mai eficiente decît săpunul obişnuit şi apa.

În revista Environmental Health Perspectives, se spune că triclosanul și triclocarbanul din săpunurile antibacteriene nu numai că sînt ineficiente în protejarea împotriva bacteriilor, dar sînt şi potențial dăunătoare pentru oameni și mediu.

Rolf Halden, director al Centrului pentru Protecția Mediului din cadrul Universității de Stat din Arizona, și autor principal al Declarației de la Florența privind Triclosanul și Triclocarbanul, o declarație semnată de peste 200 de oameni de știință și medici din întreaga lume, prezintă avertismentele privind pericolele triclosanului: „Este o substanță chimică care conține dioxină – un agent puternic cancerigen. Cînd utilizați substanța chimică, aceasta este în cea mai mare parte ineficientă în protejarea de germeni, în schimb poate crește riscurile microbiene prin producerea de bacterii rezistente la antibiotice, pe care medicul le prescrie pentru a salva vieți. Crește susceptibilitatea la alergii. Cînd este eliberat în apă sau sol, triclosanul persistă pentru perioade lungi de timp și formează dioxine suplimentare. Cînd este ars, produce cele mai toxice forme de dioxină cunoscute”.

În septembrie 2016, administrația americană pentru alimente și medicamente a interzis triclosanul și triclocarbanul (plus alţi 17 aditivi) în produsele de săpun antiseptic. Dar asta nu înseamnă că săpunul este acum sigur. Dr. Arlene Blum, director executiv la Green Science Institute, arată că „majoritatea produselor conțin acum înlocuitori care ar putea fi mai răi”.

În ciuda faptului că sînt interzise în săpunul antibacterian, ambele substanțe chimice se găsesc încă în clădiri, birouri și produse de uz casnic, de la telefoane și cărți de credit, la lenjerie de corp și covorașe de yoga. Deci, dacă doriți să vă protejaţi pe voi înșivă, pe familia dvs. și planeta, nu mai cumpărați aceste articole de unică folosință.

Sursa: rd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *