BoliCancerInvestigaţii medicaleMame şi copiiŞtiriViaţă intimă

Cît de des trebuie făcut testul pentru cancer de col uterin?

Nu toate femeile trebuie să facă aceleaşi teste pentru depistarea cancerului de col uterin, iar unele nu trebuie să le facă deloc. Conform noilor recomandări, screening-ul este diferenţiat în funcţie de vîrstă.

Femeile cu vîrsta cuprinsă între 30 și 65 de ani pot fi supuse screening-ului cu testul Papanicolau la fiecare trei ani sau la fiecare cinci ani cu un test HPV (pentru Human Papiloma Virus), conform recomandărilor privind depistarea cancerului de col uterin, lansate marți de către Preventive Services Task Force (USPSTF). Acest proiect este o actualizare a recomandării în vigoare, care datează din 2012.

Iată o detaliere a proiectului de recomandări pentru femei, în funcție de vîrstă:

– sub 21 ani: nu există screening pentru cancerul de col uterin

– între 21 și 29 de ani: screening pentru cancer de col uterin la fiecare trei ani, cu frotiu Papanicolau

– între 30 și 65 de ani: screening pentru cancer de col uterin la fiecare trei ani cu frotiu Papanicolau sau la fiecare cinci ani cu test HPV

– peste 65 de ani: nu este necesar un test pentru cancerul de col uterin pentru femeile care nu sînt expuse unui risc crescut sau care au fost supuse unei examinări prealabile adecvate.

Cancerul de col uterin apare atunci cînd celulele anormale cresc într-un ritm rapid în interiorul cervixului și sînt adesea cauzate de o infecție cu HPV. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ unul din patru persoane este infectat cu HPV în S.U.A. Dar nu toate tulpinile HPV sînt canceroase.

Nu există nicio modalitate de a împiedica cu certitudine cancerul, dar există pași pentru a preveni și a detecta din timp cancerul de col uterin.

Potrivit USPSTF, cancerul de col uterin determină al 18-lea cel mai frecvent deces asociat cancerului. Majoritatea acestor decese se datorează faptului că femeile nu au fost examinate sau tratate corespunzător. Cu toate acestea, numărul de decese legate de cancerul de col uterin a scăzut semnificativ de la punerea în aplicare a screening-ului pe scară largă a bolii, în anii 1960. În S.U.A., în anul 2000 s-au înregistrat 2,8 decese la 100.000 de femei, în timp ce în 2014 au existat 2,3 decese la 100.000 de femei.

În prezent, testele HP și testele HPV sînt adesea realizate în același timp, în cadrul a ceea ce se numește co-testare. Dar noile recomandări sugerează că o co-testare nu conduce la o creștere a şanselor de detectare a cancerului de col uterin.

Fetele cu vîrsta cuprinsă între 9 și 14 ani pot obține vaccinul HPV, care a redus cu succes tulpinile HPV care cauzează cancer. Cînd vaccinul HPV a fost introdus pentru prima dată, la începutul anului 2006, au fost recomandate trei doze, dar anul trecut s-a trecut la două. Cu toate acestea, trei doze sînt recomandate încă pentru fetele cu vîrste cuprinse între 15 și 21 ani. Băieții pot primi, de asemenea, vaccinul HPV.

Sursa: discovermagazine.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.