NutriţieObiceiuri alimentareSănătatea familieiŞtiri

Şase tipuri de persoane obeze

Conform datelor statistice ale OMS, numărul persoanelor obeze s-a dublat din anii 80, afectînd diferite grupe de vîrstă cu alimentaţie proastă (zahăr, grăsimi), lipsă de activitate fizică (ar trebui cel puţin trei şedinţe de sport pe săptămînă), fluctuaţii hormonale (menopauză), stres, predispoziţie genetică (70% dintre persoanele obeze au cel puțin un părinte în aceeaşi situație).

Consecințele obezităţii asupra sănătății pot fi foarte grave.

În funcție de IMC (indicele de masă corporală), putem distinge diferite tipuri de obezitate, dar persoanele obeze pot fi clasificate şi după alte criterii.

Un studiu recent, bazat pe analiza datelor a mai mult de 4.000 de persoane obeze incluse în Yorkshire Health Study, a identificat şase tipuri de persoane obeze.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Shieffield, Marea Britanie, şi Şcoala de Sănătate Publică Harvard, SUA, şi a urmărit clasificarea obezilor în funcţie de stilul lor de viață şi sănătate.

Participanţii la studiu au completat chestionare, inclusiv informații privind vîrsta, statutul socio-economic, problemele de sănătate şi stilul de viață (fumat, activitate fizică, dietă).

Rezultatele studiului au demonstrat că persoanele supraponderale pot fi clasificate în 6 categorii:

1. Femei tinere sănătoase – femeile care au fost obeze, dar nu au avut complicaţii, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.

2. Bărbaţi care consumă alcool în exces şi care au aceleaşi caracteristici ca femeile tinere sănătoase.

3. Nefericiţi şi anxioşi de vîrstă mijlocie – în principal, femeile care au o calitate proastă a vieții şi care sînt instabile psihic.

4. Vîrstnici bogaţi şi sănătoşi – în general, sănătoşi, dar consumă mult alcool şi au probleme cu tensiunea arterială.

5. Vîrstnici bolnavi fizic, dar fericiţi – persoanele care suferă de boli cronice, cum ar fi osteoartrita, dar care nu au probleme mintale.

6. Persoane care au o sănătate foarte proastă – sînt cele mai defavorizate, cu cel mai mare număr de boli cronice.

Oamenii de ştiință subliniază că există şi tipuri mixte, de aceea obezitatea trebuie combătută prin terapii adaptate la diferenţele fiecărei subcategorii.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Lasă un răspuns