7 beneficii surprinzătoare ale uleiului de nucă
Dacă nucile sînt considerate un superaliment, şi uleiul de nucă, un ulei presat la rece, aduce numeroase beneficii în bucătărie sau cosmetică.
Poţi să consumi cîte o linguriţă de ulei de nucă de 2-3 ori pe zi sau să-l foloseşti la salate.
1. Scade colesterolul. Acest ulei conţine nutrienţi importanţi, printre care şi grăsimile sănătoase omega-3, utile în special pentru inimă, creier şi piele, factor profilactic în arteroscleroză.
2. Fortifică şi regenerează părul. Fierul şi zincul din uleiul de nucă întăresc firul de păr, iar vitamina E ajută părul să strălucească şi să aibă un aspect sănătos. Îl poţi folosi şi ca mască, aplicîndu-l la rădăcina părului.
3. Ajută la slăbit. În ciuda faptului că e bogat în grăsimi şi calorii, uleiul presat la rece de nuci are un efect spectaculos asupra siluetei, favorizînd scăderea în greutate.
4. Menţine buna funcţionare a creierului. Îmbunătăţeşte concentrarea şi capacitatea de a prelucra informaţiile, încetineşte sau previne dezvoltarea bolii Alzheimer.
5. Hidratează pielea şi previne apariţia ridurilor. Uleiul de nucă are proprietăţi emoliente pentru piele. Este recomandat pentru tenul sensibil, iritat, pentru pielea foarte uscată şi crăpată, precum şi pentru hidratare, protejînd tenul de îmbătrînirea prematură. Vitamina E e esenţială pentru elasticitatea pielii şi prevenirea ridurilor.
6. Împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Datorită acidului elagic, experţii au constatat că nucile şi uleiul de nucă presat la rece au un puternic efect anticancerigen. Acidul elagic este un compus antioxidant, care poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
7. Protejează inima şi scade riscul de inflamaţii în corp. Acid alfa-linolenic (ALA) din nuci şi uleiul de nucă poate atenua artrita şi scade riscul de infarct şi atac cerebral. Uleiul de nucă îmbunătăţeşte circulaţia sîngelui, datorită conţinutul bogat în grăsimi bune care susţin elasticitatea arterelor.
Uleiul de nucă presat la rece rîncezeşte destul de repede, de aceea este de preferat să-l păstrezi în frigider.
Articolul integral în eva.ro