BoliImunitateMame şi copiiŞtiri

Unul din 10 copii infectaţi cu HIV n-ar trebui să primească tratament

Fiecare al zecelea copil are un sistem imunitar care nu lasă SIDA să se instaleze, chiar dacă organismul este infectat cu HIV, arată un studiu recent. Cercetătorii de la Universitatea Oxford compară această situaţie cu cea a primatelor, care, în cursul a mii de ani de evoluţie, au învăţat să lupte cu virusul, acesta nemaifiind fatal. Situaţia e valabilă însa doar în cazul copiilor, nu şi al adulţilor.

În cadrul cercetării, s-au făcut analize unui eşantion de 170 de copii din Africa de Sud. Deşi toţi aveau HIV şi nu primiseră niciodată tratament, nu toţi ajunseseră să se îmbolnăvească de SIDA. Concluzia a fost că, atunci cînd nu se acţionează în niciun fel, cînd organismul e tînăr, deşi infectat cu HIV, e posibil să nu dezvolte SIDA. Practic, acesta răspunde infecţiei „cu calm”, multă vreme virusul fiind pur şi simplu ignorat. Tratamentul asupra vaccinului distruge sistemul imunitar şi atunci se instalează boala. A nu ataca virusul pare să salveze sistemul imunitar.

Una dintre concluziile reieşite din studiu este aceea că SIDA nu prea are de-a face cu HIV, ci mai mult cu felul în care sistemul imunitar răspunde la virus.

În cazul adulţilor, situaţia e cu totul alta. Organismul lor luptă cu toate resursele pentru a contracara HIV şi pierde. Copiii, însă, par să aibă un sistem imunitar „relativ tolerant”. Abia la maturitate devine agresiv, aşa explicîndu-se de ce şi varicela, de exemplu, este atît de severă la adulţi.

Articolul integral în ziare.com


Comments

comments

Lasă un răspuns