De ce efectul dietelor durează atît de puţin?
Conform unei noi cercetări, creierul interpretează dietele repetate ca perioade scurte de foame, ceea ce determină organismul să stocheze mai multă grăsime pentru viitoarele penurii de alimente şi astfel să acumuleze kilograme.
Oamenii care pierd în greutate treptat cel mult 1 kg pe săptămînă au mai mult succes în menținerea ulterioară a greutății. Studii anterioare au sugerat că dieta cu efect yo-yo creşte riscul de deces prin boli de inimă.
Studiul, publicat în revista Evoluţie, Medicină şi Sănătate Publică, a fost condus de prof. Andrew Higginson de la Universitatea din Exeter şi prof. John McNamara de la Universitatea din Bristol. Cercetătorii britanici au folosit modelul matematic al păsărilor, care știu cînd hrana este din abundență sau e greu de găsit, dar nu știu cînd se va schimba situația. Ei au observat că animalele răspund la penuria de hrană prin stocarea energiei şi creşterea în greutate. Modelul lor demonstrează că, atunci cînd produsele alimentare sînt puţine, la fel ca în timpul unei diete, un animal va cîștiga în greutate între perioadele de penurie.
„În mod surprinzător, modelul nostru prezice că, la cei care ţin dietă, creșterea medie în greutate va fi mai mare decît la ceilalţi”, spune prof. Higginson.
Prof. McNamara adaugă că modelul „arată că o creştere în greutate nu înseamnă că fiziologia oamenilor funcționează defectuos. Creierul lor funcționează normal, dar incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu alimente declanșează cîștigarea în greutate”.
Cercetătorii spun că modelul lor arată că dorința de a mînca crește pe măsură ce dieta continuă, iar această dorință nu va dispărea după luarea în greutate. Aceasta deoarece creierul crede că perioade de foame pot apărea în continuare.
„Cel mai bun lucru e să slăbeşti constant. Munca noastră sugerează că a mînca doar cu puțin mai mult decît trebuie, tot timpul, şi a face exerciții fizice, este mult mai probabil să vă ajute să ajungeţi la o greutate sănătoasă decît dietele cu puţine calorii”, crede prof. Higginson.
Se recomandă reducerea aportului caloric cu 500-1.000 de calorii pe zi, pentru a pierde 1 kg pe săptămînă. Odată ce se atinge o greutate sănătoasă, trebuie să te bazezi pe o alimentație raţională și activitate fizică pentru a menține greutatea pe termen lung.
Chiar si o pierdere în greutate modestă va conferi beneficii de sănătate, cum ar fi ameliorarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a zaharurilor din sînge.
Sursa: medicalnewstoday.com