Infecţiile streptococice preferă o anumită grupă sanguină

Specialiştii în boli infecţioase de la Institutul de Cercetare Medicală Illawarra (Australia) au descoperit că persoanele cu un grup de sînge comun ar putea fi mai susceptibili la infecții streptococice.
Există mai multe tipuri de infecție streptococică, de la inflamaţiile uşoare în gît pînă la cele mortale ale sîngelui sau organelor. Infecțiile repetate pot duce la afecţiuni cronice, cum ar fi bolile reumatice de inimă.

În loc să ne concentrăm asupra modului în care se răspîndeşte Streptococcus, noi am avut o abordare diferită faţă de alte studii. Știm că unii oameni sînt mai susceptibili la infecții streptococice. Am vrut să vedem dacă există alte cauze biologice care cresc riscul de infecţie și să înțelegem de ce unii oameni suferă infecții repetate”, spune dr. Martina Sanderson-Smith.

Dr. David De Oliviera a studiat Streptococcus pyogenes (Grupa A Streptococcus, prescurtat GAS), responsabil de peste 500.000 de decese în întreaga lume, în fiecare an. El a investigat o clonă extrem de virulentă a GAS (M1T1 GAS), care este prezentă în multe cazuri de faringită și infecții invazive. Expertul a constatat că persoanele cu grupa de sînge 0 ar putea fi mai predispuse la infecții cauzate de M1T1 GAS. Zero este cel mai frecvent grup de sînge în rîndul populațiilor urbane din țările occidentale.

Acest streptococ interacţionează şi se ataşează de numeroase molecule de zahăr care stau pe celule sanguine. Aceste molecule de zahăr, cunoscute sub numele de glicani, sînt predominante în grupa de sînge 0. Datele noastre sugerează că aceşti glicani acționează ca o punte pentru M1T1 GAS ajutîndu-l să colonizeze oameni, permițîndu-i să se dezvolte în organism”, explică dr. De Oliviera.

Munca acestor oameni de ştiinţă a captat deja atenţia lumii medicale. Cercetătorii vor demara un nou proiect: studierea probelor de salivă prelevate de la oameni colonizaţi cu GAS. Ei speră că rezultatele lor din laborator vor fi utile în noi tratamente pentru persoanele care suferă de infecții streptococice.

Ne străduim să găsim un tratament non-antibiotic pentru copiii cu dureri de gît“, afirmă dr. Sanderson-Smith. „Durerea în gît este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care le sînt prescrise antibiotice copiilor. Dar sîntem din ce în ce mai conștienți de faptul că utilizarea excesivă de antibiotice poate deveni o problemă, astfel că e important să lucrăm la dezvoltarea de tratamente cu non-antibiotice pentru infecții bacteriene”.
Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *