Bărbaţii grizonaţi au probleme cardiace

Părul grizonat poate indica nu doar trecerea anilor, ci şi un risc mai mare de boli de inimă pentru bărbaţi, potrivit unei noi cercetări.

Studiul a arătat doar o asociere, nu o legătură cauză-efect între culoarea părului și riscurile cardiace.

Constatarea provine dintr-o analiză asupra a 545 de bărbați adulți, la care s-a căutat o legătură între semnele problemelor cardiace și culoarea părului. Frecvența cu care femeile au tendința de a-şi vopsi părul a făcut imposibilă includerea lor în studiu.

În general, un scor mare de albire a părului a fost asociat cu un risc crescut de boli coronariene aterosclerotice“, a declarat autorul studiului, Irini Samuel, cardiolog la Universitatea din Cairo. Ateroscleroza se referă la acumularea de plăci în artere. Constatarea e valabilă indiferent de vîrstă sau dacă a fost sau nu deja cunoscut că subiectul se confruntă cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Participanții la studiu, cu vîrste cuprinse între 42 şi 64 de ani, au fost împărțiţi în cinci grupe, în funcție de gradul decolorării părului, de la „negru pur“ la „alb pur“, cu nuanțe intermediare de gri. Cercetătorii au descoperit că 80% dintre participanţi au prezentat semne de boli de inimă simultan cu şanse „semnificativ mai mari“ de a avea păr alb.

Experţii egipteni au remarcat faptul că înaintarea în vîrstă creşte probabilitatea ca părul unui bărbat să devină gri. În același timp, părul cărunt poate merge mînă în mînă cu nesănătoasa „îmbătrînire biologică“, deoarece în ambele cazuri apar forme de degradare la nivel celular, risc de inflamații, modificări hormonale și o capacitate redusă a ADN-ului de a se repara.

Dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea din California, Los Angeles, a remarcat că o posibilă legătură între bolile de inimă şi părul grizonat a fost „menţionată pentru prima oară în literatura medicală în anii 1980“. Concluzia, a spus el, este că, dacă părul cărunt e un indicator al riscului cardiac, pacienţii grizonaţi ar trebui să adopte comportamente sănătoase: scăderea în greutate, renunțarea la fumat, reducerea tensiunii arteriale şi a colesterolului.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *