Veste proastă pentru cei care stau pe scaun cu orele

Zilele în care staţi jos cu orele pot crește riscul de moarte timpurie, indiferent de cît de mult sport faceţi, spun cercetătorii.

Într-un nou studiu, cei care stăteau jos cel mai mult au prezentat un risc de a muri în următorii 4 ani de două ori mai mare. Dar o pauză la fiecare 30 de minute, în care te ridici şi mergi pe jos, ar putea diminua riscul.

Nu e suficient să faci exerciţii dimineaţa, trebuie să nu fi sedentar pe perioade lungi de timp pe parcursul zilei”, spune cercetătorul principal Keith Diaz, de la Universitatea Columbia, New York. „Trebuie să faceți mai mult. Trebuie să vă deplasați, să vă ridicați des și să renunţaţi la obiceiurile sedentare dacă doriți să aveți cel mai mic risc de deces”.

Mulți oameni stau jos pînă la 10 ore pe zi. Studiile anterioare care au raportat o legătură între statul pe scaun şi o moarte timpurie s-au bazat pe cît timp au petrecut subiecţii stînd jos într-o zi. Acest nou studiu măsoară efectiv timpul de ședere folosind un accelerometru, care a urmărit mişcarea și a corelat-o cu riscul de a muri, în timpul perioadei de studiu.

Diaz a avertizat că acest studiu arată doar o asociere, nu o legătură de cauzalitate între statul jos și un risc crescut de deces prematur. Modul în care şederile prelungite pot fi legate de un risc crescut de deces precoce nu este cunoscut. „Există dovezi care sugerează, dar nu dovedesc că ar putea fi vorba despre modul în care organismul nostru gestionează zahărul din sînge. Dacă muşchii sînt inactivi, nu folosesc zahărul din sînge şi ştim că glicemia poate provoca teribile consecinţe asupra corpului. Statul pe scaun crește riscul pentru boli de inimă sau deces”, a spus Diaz.

Pentru acest studiu, Diaz și colegii săi au analizat date despre aproape 8.000 de adulți din Statele Unite ale Americii, în vîrstă de 45 de ani și peste, care au participat la un studiu anterior. Participanții purtau un monitor care ținea evidența timpului în care şedeau.

Cercetătorii au descoperit că într-o zi de veghe de 16 ore, participanţii stăteau jos puţin mai mult de 12 ore.

În perioada de urmărire de patru ani, au murit 340 de participanţi.

Riscul de moarte timpurie era mai mare cu cît s-a stat jos mai mult timp, indiferent de vîrstă, gen, rasă, greutate sau cît de mult sport au făcut subiecţii.

Cei care au avut cel mai mic risc de a muri au fost cei care nu au stat jos mai mult de 30 de minute.

Riscul de deces este redus dacă facem exerciţii cel puțin 150 de minute pe săptămînă, dar nu este complet eliminat”.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

14 comentarii la „Veste proastă pentru cei care stau pe scaun cu orele

Lasă un răspuns