Cel mai bun tratament al infecţiilor urinare e apa

Şase pahare de apă pe zi pot reduce riscul unor infecţii ale tractului urinar, potrivit unui nou studiu.

Studiul a constatat că femeile care suferă frecvente infecţii urinare şi-au redus la jumătate riscul acestor infecții consumînd șase pahare de apă (1,5 litri) în plus pe zi, comparativ cu femeile care nu şi-au mărit aportul de apă.

Medicii au presupus mult timp că o creștere a consumului de apă ar putea reduce riscul de infecţii urinare și recomandă ca femeile cu risc de infecții să bea mai multă apă. Dar, pînă în prezent, recomandarea nu a fost studiată riguros.

Există o mulţime de lucruri pe care le recomandăm femeilor pentru a reduce riscul de infecţie urinară, dar niciunul nu a fost studiat cu adevărat”, a spus dr. Thomas Hooton, autorul principal al studiului şi director clinic al Diviziei de Boli Infecţioase de la Universitatea din Miami. „Este bine să ştiţi că recomandarea este valabilă şi că apa potabilă este un mod uşor şi sigur de prevenire a unei infecţii incomode şi enervante”.

Pînă la 60% dintre femei vor dezvolta o infecţie urinară în viaţa lor şi aproximativ 25% vor avea mai mult de o infecţie, spun cercetătorii. Femeile sînt în general mai predispuse decît bărbații, deoarece la femei uretra este mai scurtă, deci este mai ușor pentru bacterii să călătorească de la rect și vagin la vezică.

Noul studiu a implicat 140 de femei sănătoase sub 45 de ani care au experimentat cel puţin trei infecţii urinare în ultimul an şi care de obicei beau mai puţin de şase pahare de fluid pe zi. Jumătate dintre femei au fost rugate să bea o cantitate suplimentară de 8 pahare de apă pe zi, în timp ce cealaltă jumătate nu a făcut nicio schimbare în consumul de apă.

După un an, femeile care și-au crescut aportul de apă au avut, în medie, aproximativ 1,5 infecţii urinare pe parcursul studiului, comparativ cu trei infecţii, în medie, pentru femeile care nu și-au crescut aportul de apă. În total, femeile din grupul cu apă beau aproximativ 11 pahare de apă pe zi, comparativ cu cinci pahare în cealaltă grupă.

Consumul de lichide se crede că reduce riscul de infecții urinare, deoarece crește rata la care bacteriile sînt spălate din vezică și, de asemenea, reduce concentrația de bacterii care intră în vezică din vagin, au spus cercetătorii. „Acest lucru înseamnă că există mai puţine oportunităţi pentru bacterii să se ataşeze la celulele mucoasei tractului urinar”, a spus Hooton.

Ca urmare a faptului că au mai puține infecţii urinare, femeile din grupul cu apă au luat și mai puține antibiotice, în medie, două reprize, comparativ cu 3,5 în grupul care nu a crescut aportul de apă. Reducerea utilizării antibioticelor ajută la scăderea riscului de rezistență la antibiotice, au adăugat cercetătorii.

Sursa: livescience.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *