O nouă aspirină combate cancerul colorectal

Aspirina, în doze mici, poate preveni cancerul, prin acțiunea sa asupra trombocitelor, acele celule sanguine care formează cheaguri.

Aspirina e recomandată adulților pentru prevenirea cancerului colorectal. Dar, cercetătorii nu ştiu exact cum poate acest medicament-minune să combată cancerul.

Oamenii de ştiinţă de la Veterans Affairs, Texas, au o nouă teorie, testată cu succes pe șoareci și culturi de celule. Teoria se bazează pe efectele aspirinei asupra trombocitelor, celulele sîngelui care formează cheaguri pentru a opri sîngerarea. Trombocitele au un rol şi în formarea de noi vase de sînge, pentru a redirecționa fluxul de sînge, în cazul unei răni. Dar, aceeași acțiune poate ajuta şi la creşterea tumorilor.

Acest proces poate fi întrerupt de aspirină, spun cercetătorii. Testele lor de laborator au arătat modul în care aspirina a întrerupt interacţiunea dintre trombocite şi celulele canceroase prin blocarea enzimei COX-1, micşorînd astfel numărul de trombocite circulante și nivelul lor de activitate.

Unele experimente au utilizat aspirina obişnuită de la o farmacie locală. Într-o altă fază, cercetătorii au folosit un preparat special de aspirină combinată cu fosfatidilcolină (moleculă de grăsime, ingredient principal în lecitina din soia). Produsul, cunoscut sub numele de Aspirină-PC/PL2200, este proiectat pentru a reduce riscul gastro-intestinal asociat cu aspirina standard. Aspirina îmbunătăţită a fost chiar mai puternică decît cea uzuală.

Rezumînd concluziile lor, cercetătorii au scris: „Aceste rezultate sugerează că efectele chemopreventive ale aspirinei se pot datora, în parte, blocării acțiunii trombocitelor și utilizării de Aspirină-PC/PL2200, ca agent eficient și mai sigur pentru cancerul colorectal şi, eventual, a altor tipuri de cancer”.

Grupul spune că intenţionează să testeze noua aspirină, în colaborare cu cercetătorii de la Anderson Cancer Center din Houston, la persoanele cu risc crescut de cancer colorectal.

Noua aspirină pe bază de lipide va fi comercializată sub numele de Aspertec.

Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

17 comentarii la „O nouă aspirină combate cancerul colorectal

Lasă un răspuns