RemediiUtile

Alcoolul izopropilic, folosit aşa cum nu te aştepţi

Alcoolul izopropilic nu este spirt medicinal, dar este un bun dezinfectant, ucigînd bacteriile, dacă e aplicat pe porţiuni mici de piele.

Este folosit ca solvent în industria parfumurilor, la prepararea unor produse cosmetice, la sterilizarea echipamentelor medicale, e ingredient prezent în gelurile dezinfectante şi este utilizat şi la degresarea componentelor electronice. Alcoolul izopropilic poate irita mucoasele, pielea, ochii şi partea superioară a tractului respirator. Foarte rar e folosit şi la dezinfectarea rănilor. Dar are şi utilizări surprinzătoare. 

 1. Îndepărtarea petelor. Combinat cu apă, alcoolul izopropilic îndepărtează petele de cafea, vin, cerneală, pix, iarbă.
 2. Dezodorizant pentru încălțăminte. Puneţi alcool izopropilic într-o sticlă cu pulverizator şi daţi în interiorul pantofilor. Se lasă să stea peste noapte. Dimineața, tenişii vor fi uscaţi, iar mirosul ar trebui să dispară.
 3. Duşmanul căpuşelor. Din fericire, căpuşele urăsc alcoolul, ceea ce înseamnă că frecţia cu alcool izopropilic poate ajuta în procesul de eliminare a acestor insecte. Stropite cu acest lichid, căpuşele se vor desprinde imediat de pe piele. Metoda funcţionează la animale, dar și la oameni.
 4. Înviorarea marker-ului. Metoda e veche, de pe vremea cînd şcolarii îşi revitalizau cariocile cu alcool sanitar. Puneţi cîteva picături de alcool izopropilic în partea opusă vîrfului. În 15 minute, marker-ul va scrie din nou.alcool_izopropilic_17018
 5. Curăţarea oglinzilor. Acest alcool curăţă excelent oglinda (geamurile) murdărită de stropii de fixativ.
 6. Dezgheţarea parbrizului. În loc să răzuieşti geamurile îngheţate ale maşinii, umple o sticlă cu alcool izopropilic şi pulverizează pe sticlă.
 7. Înlocuitor pentru acetonă. Alcoolul izopropilic poate ţine loc de dizolvant de lac de unghii. Trebuie să freci un pic mai mult, dar va funcționa.
 8. Anihilează mirosul de usturoi. Atunci cînd pregăteşti un fel de mîncare cu usturoi, mirosul rămîne pe mîini, chiar şi după ce te speli cu apă și săpun. Toarnă alcool izopropilic pe mîini, freacă bine și spală-te apoi cu apă caldă și săpun.
 9. Curăţă aparatele electrocasnice. Şterge-le cu alcool izopropilic şi vor fi curate și aproape la fel de strălucitoare ca noi. Nici măcar nu trebuie să clăteşti. Nu uita telefonul mobil.
 10. Insecticid. Musculiţele de fructe pot fi foarte enervante. Dacă pulverizezi în aer alcool izopropilic, vor cădea imediat pe podea şi pot fi măturate. Deși nu este o metodă la fel de eficientă ca utilizarea unui insecticid, acest truc este mult mai sigur în bucătărie decît o soluţie otrăvitoare. Este eficient şi împotriva ploşniţelor, dacă suprafeţele sînt stropite cu alcool izopropilic (în special patul).
 11. Repară fardurile. Produsele cosmetice pot fi atît de scumpe, iar fardurile au tendința de a se sparge cu ușurință. Pulverizează un pic de alcool izopropilic pe fard. Netezeşte cu degetele, peste cîteva ore, va fi ca nou.
 12. Tratament pentru păduchi. Alcoolul izopropilic poate să ucidă păduchii, fără a afecta părul şi scalpul. Aplecaţi-vă peste chiuvetă și turnaţi alcool în cap. Masaţi cu degetele. După 15-20 de minute, pieptănaţi cu un pieptene cu dinți deşi, înainte de şamponare. Se repetă acest tratament o dată pe săptămînă, timp de o lună.
 13. Deodorant de urgență. Dacă ai rămas fără deodorant, adaugă într-o sticlă cu pulverizator nişte alcool izopropilic şi 15 picături din uleiul esenţial preferat.
 14. Cremă de pantofi. Curăţă pantofii cu alcool izopropilic şi apoi şterge cu o cîrpă curată. Vor arăta strălucitori şi ca noi.
 15. Dizolvant pentru autocolante. Reziduul lipicios poate fi îndepărtat turnînd alcool izopropilic pe etichetă. După 10 minute, se va desprinde cu ușurință.

Sursa: naturallivingideas.com

Comments

comments

Lasă un răspuns