Mişcare şi naturăOase şi articulaţiiSportŞtiri

Exerciţiile de yoga ameliorează durerile sau le înrăutăţesc

Unii oameni se plîng că, făcînd exerciţii de yoga, nu simt nicio ameliorare a durerilor. Totuși, două treimi se simt mai bine de la această formă antică de exerciții, constată un nou studiu.

Multe persoane încearcă yoga în speranţa să-şi vor rezolva unele probleme de sănătate, dar unii se plîng că se aleg cu mai multe dureri. Noul studiu, care a investigat sute de oameni care fac yoga de mai mult de un an, a constatat că două treimi au spus că unele dureri existente s-au îmbunătățit prin exerciţii de yoga, în special durerile de spate și de gît. Pe de altă parte, 21% au spus că yoga le-a înrăutățit durerile musculare sau articulare. Aproape 11% au spus că au apărut noi probleme, cele mai frecvente fiind durerile la nivelul mîinii, încheieturii, cotului sau umărului.

Tom Swain, cercetător la Centrul pentru Ştiinţe ale Accidentelor de la Universitatea din Alabama, Birmingham, spune că „Nu trebuie să suferiți o vătămare gravă pentru a avea dureri. Ar putea fi doar o inflamare a mușchilor”.

maxresdefaultÎntr-un studiu publicat anul trecut, Swain și colegii săi au analizat leziunile grave legate de yoga. Ei au descoperit că, între 2001 şi 2014, aproape 30.000 de americani au ajuns la urgenţe cu leziuni atribuite practicilor yoga, cum ar fi: rupturi de articulaţii sau de muşchi şi chiar fracturi. Rata a crescut de-a lungul anilor, a constatat studiul.

Pînă în 2014, rata traumatismelor tratate la urgenţă a fost de 17 pentru fiecare 100.000 de practicanți de yoga.

Chiar dacă există un risc de accidentare, asta nu ar trebui să-i împiedice pe oameni să facă yoga, pentru că există multe beneficii potenţiale ale acestor exerciţii”, a spus Swain.

Studiile au legat yoga de multe beneficii pentru sănătate, de la scăderea tensiunii arteriale, colesterolului și ritmului cardiac, pînă la tratarea depresiei, anxietății și a problemelor de somn. În plus, pe baza altor cercetări, yoga nu poate fi mai riscantă decît alte forme de exerciții fizice.

Cercetătorii, conduşi de Marc Campo de la Colegiul Mercy din Dobbs Ferry, New York, şi-au raportat descoperirile în Journal of Bodywork & Movement Therapies. Pentru acest studiu, ei au intervievat 354 de persoane, mai ales femei, membre a două cluburi de yoga unde se practicau de la yoga blîndă, „restauratoare”, la stilul Vinyasa, cu ritmuri rapide. Fiecare participant la studiu a fost intervievat de două ori, la distanţă de un an.

Aproape toţi (87%) au spus că au avut dureri în cel puţin o zonă corporală în timpul acelui an. Aproximativ două treimi au spus că durerea lor s-a ameliorat datorită exerciţiilor de yoga, în timp ce o cincime au crezut că yoga le-a înrăutățit durerile, mai ales cele de la mînă. Aproape 11% au declarat că au dezvoltat o nouă leziune pe care o atribuie yoga. Pentru aproximativ 5%, durerea a apărut în timpul orelor de curs. Din nou, extremitățile superioare au fost zonele problematice.

Dr. Joshua Harris, chirurg ortoped la Spitalul Metodist Houston, Texas, s-a concentrat asupra problemelor șoldului și a spus că a constat consecințele suprasolicitării prin yoga. El crede că unele dintre poziții implică o gamă de mișcări extreme ale articulațiilor. Ceea ce este rezonabil pentru o persoană nu este în mod necesar potrivit pentru alta.

Sfatul său pentru începătorii de yoga este să găsească un profesor cu experiență. Dacă vă doare, spuneți-i instructorului: „Sînt nou la yoga și mă doare în spate”. Începeți încet, a sfătuit el, și rugați-l pe profesor să înlocuiască pozițiile în care nu vă simţiţi bine cu altele, mai lejere. „ Ascultă-ți corpul. Afirmaţia „Mantra fără durere nu e un cîştig” nu este corectă.”

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.