CancerŞtiri

De ce durerile femeilor sînt mai mari?

Creierul unei femei e mai activ în regiunile implicate în procesarea durerii față de cel al bărbatului, potrivit unui studiu recent.
Femeile suferă de o incidență mai mare a afecțiunilor inflamatorii dureroase, cum ar fi fibromialgia şi osteoartrita, spun cercetătorii.
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia, atunci cînd microglia (celulele imune din creier) a fost blocată, răspunsul feminin la medicamente opioide pentru durere a potrivit nivelurile de ameliorare a durerii cu cele observate, în mod normal, la bărbaţi.

Deşi morfina continuă să fie unul dintre medicamentele primare utilizate pentru tratamentul durerii severe sau cronice, este adesea mai puțin eficientă la femei.

Într-adevăr, ambele studii, clinic şi preclinic, arată că femeile necesită aproape de două ori mai multă morfină decît bărbaţii pentru a produce ameliorarea comparabilă a durerii”, a declarat dr. Hillary Doyle, de la Institutul de Neuroştiinţe din Georgia. „Echipa noastră a examinat o potențială explicație pentru acest fenomen, prin diferentele de sex din microglia creierului”.

La indivizii sănătoși, microglia sondează creierul, caută semne de infecție sau de agenți patogeni. În absenţa durerii, morfina este privită ca un agent patogen, activează celulele imune al creierului şi provoacă eliberarea de substanţe chimice inflamatorii, cum ar fi citokinele.

Pentru a testa modul în care diferența de sex afectează efectul morfinei, Doyle a dat șobolanilor masculi și femele un medicament care inhibă activarea microgliei.

Rezultatele studiului au implicaţii importante în tratamentul durerii şi sugerează că microglia poate fi legată de medicamente pentru îmbunătăţirea ameliorării durerii cu opiacee la femei”, a spus dr. Anne Murphy, co-autor al studiului.

Constatarea că microglia e mai activă în regiunile creierului implicate în procesarea durerii poate contribui la găsirea unei explicaţii pentru care ratele de incidență pentru diferite sindroame dureroase cronice sînt semnificativ mai mari la femei decît la bărbați.
Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns