Cele cinci efecte negative ale cuptorului cu microunde
Este adevărat că progresul tehnologic ne-a făcut viața mai ușoară. Cu toate acestea, s-a constatat că utilizarea cuptorului cu microunde nu e sigura pentru organism.
Simplificat, cuptorul cu microunde funcţionează astfel: aparatul e format dintr-un tub numit magnetron, responsabil de producerea undelor care creează un cîmp magnetic. Cînd alimentele sînt introduse în cuptorul cu microunde, moleculele de apă din produsele alimentare sînt îndreptate către cîmpul electric, unde oscilează la frecvența cîmpului magnetic (2,450 MHz). Astfel se produce căldură și alimentele se încălzesc.
Procesul nu este lipsit de consecințe în ceea ce priveşte compoziția produselor alimentare și, prin urmare, sănătatea noastră. Într-adevăr, alterează compoziția produselor alimentare, reduce valoarea lor nutritivă și determină producerea de radicali liberi și formarea de substanțe toxice și cancerigene, în special atunci cînd produsul alimentar este încălzit în recipiente neadecvate pentru cuptorul cu microunde (caserole de plastic).
Există diverse păreri și teorii referitoare la efectele negative ale cuptorului cu microunde, însă nu toate au fost confirmate științific. Iată câteva dintre cele mai comune efecte negative pe care se crede că le poate avea cuptorul cu microunde:
1. Distrugerea antioxidanților. Radiațiile cuptorului cu microunde provoacă distrugerea antioxidanților, care favorizează acumularea de radicali liberi si toxine în organism. Rezultat: toxinele atacă celulele corpului, accelerează îmbătrînirea, crește riscul de mutaţii în tumori, contribuie la apariția bolilor inflamatorii.
2. Deficit de nutrienți. Antioxidanţii nu sînt singurele elemente distruse de cuptorul cu microunde. Vitaminele și mineralele sînt şi ele diminuate semnificativ. Cu alte cuvinte, valoarea nutritivă a preparatelor încălzite în cuptorul cu microunde este foarte redusă, iar pe timp lung acest lucru poate duce la deficit al acestor elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Există teoria conform căreia cuptorul cu microunde poate distruge nutrienții din alimente. Cercetările științifice arată că, în general, cuptorul cu microunde nu este mai nociv decât alte metode de gătire a alimentelor. În anumite cazuri, poate fi chiar mai benefic, deoarece timpul scurt de gătire poate păstra mai bine nutrienții.
3. Creșterea nivelului de radiații: Cuptoarele cu microunde emite radiații pentru a încălzi alimentele. Aceste radiații sunt, în general, considerate sigure, deoarece cuptorul cu microunde este construit astfel încât să nu permită difuzarea lor în exterior. Cu toate acestea, dacă cuptorul cu microunde nu este în stare bună de funcționare sau este utilizat în mod necorespunzător, poate emite radiații în exces, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătate.
4. Oboseală. Conform unui studiu realizat de prof. Paul Doyon, de la Universitatea Kyushu din Japonia, cuptorul cu microunde ar fi responsabil pentru sindromul oboselii cronice. Într-adevăr, radiația cuptorului cu microunde reduce numărul de celule roșii din sînge responsabile pentru transportul de oxigen la creier si alte organe ale corpului, iar această lipsă de oxigen dă o stare de oboseală cronică, amețeli și greață. S-a dovedit că expunerea la microunde alterează producția de melatonină, un hormon necesar pentru a dormi. Astfel, perturbarea sintezei melatoninei favorizează apariția tulburărilor de somn și insomnie.
5. Cancer. Un aport mai mic de antioxidanţi responsabili pentru lupta împotriva stresului oxidativ, distrugerea vitaminelor și mineralelor necesare pentru consolidarea sistemului imunitar și înghițirea substanţelor cancerigene eliberate de recipiente de plastic este o combinaţie de factori care creşte foarte mult riscul de mutație a celulelor şi de dezvoltare a cancerului.
Pentru a ne proteja de aceste efecte negative, este recomandat să evităm cuptorul cu microunde. Înlocuiţi mîncarea congelată cu alimente proaspete, preparate în casă.
Sursa: santeplusmag.com
Comentariile sunt închise.