7 diuretice naturale

Diureticele ne scapă corpul de lichidele suplimentare. Persoanele cu hipertensiune arterială, edeme, insuficiență cardiacă și boli de rinichi folosesc adesea diuretice pentru a trata aceste afecţiuni.

Excesul de lichide în organism îngreunează funcţionarea inimii şi respiraţia.

Semne ale acumulării de lichide: senzaţie de balonare, umflături ale gleznelor sau edem al picioarelor. Retenția de lichide poate fi cauzată de mai multe probleme medicale (boli de rinichi), precum și de unele medicamente.

1. Chimenul negru (Nigella sativa). În România i se spune negrilică şi e unul dintre cele mai eficiente diuretice naturale. Aceste seminţe cresc producția de urină și reduc nivelul de sodiu și potasiu. Semințele au un gust puternic piperat și sînt folosite în bucătăria indiană și din Orientul Mijlociu. Nigella sativa este studiat ca un posibil tratament pentru tensiune arterială crescută. Dozele mari pot provoca leziuni hepatice.

2. Nalba africană (Hibiscus sabdariffa) sau Trandafirul de Abisinia. Planta elimină excesul de apă şi potasiu. Din hibiscus se prepară ceai prin înmuierea petalelor uscate ale florii în apă fierbinte.

3. Alcoolul. Este un diuretic bine-cunoscut, care acționează prin creșterea volumului de urină. Cu toate acestea, alcoolul are multe efecte adverse asupra sănătății și ar trebui să fie întotdeauna consumat cu moderaţie.

4. Păpădia. Este un diuretic puternic. Ceaiul de păpădie are rezultate remarcabile în detoxifierea organismului, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpurilor.

5. Ghimbirul. E folosit în băuturi și ceaiuri care detoxifiază graţie calităților diuretice. Nu există studii solide care să fi dovedit acest efect, dar ceaiul de ghimbir e bun pentru sănătatea aparatului urinar.

6. Pătrunjelul. Un studiu a constatat că extractul de semințe de pătrunjel administrat șobolanilor a crescut semnificativ volumul de urină. Pentru efecte rapide, se recomandă ceai de pătrunjel.

7. Cafeina. Poate avea efect uşor diuretic pe termen scurt. Cafeina se găseşte în cafea, ceai, sucuri și băuturi energizante. Persoanele care consumă în mod regulat băuturi cu cofeină pot dezvolta o toleranţă la cofeină şi nu vor simţi nicio diferență. Teofilina, un compus din ceai, îmbunătățește efectul diuretic al cafeinei.

Efectele secundare ale diureticelor pot include: oboseală, slăbiciune, urinare frecventă, sete, deshidratare, crampe musculare, ameţeală, erupții cutanate

Atenţie!

  • Utilizarea pe termen lung a diureticelor poate provoca deficiențe minerale. Ca urmare, nivelurile de minerale (în special magneziu) ar trebui să fie atent monitorizate în timpul tratamentului cu diuretice.
  • Anumite diuretice pot reduce nivelul potasiului în sînge. Simptomele carenţei de potasiu includ: oboseală, slăbiciune, constipație, crampe musculare, probleme de ritm cardiac.
  • Oricine vrea să folosească diuretice pentru a scăpa de lichidele suplimentare ar trebui mai întîi să discute posibilele cauze ale retenției de lichide cu un medic.
  • Înainte şi în timpul tratamentului cu diuretice, pacientul nu trebuie să prezinte disfuncţii renale şi oscilaţii de tensiune arterială.
  • Folosirea diureticelor pentru a slăbi determină doar o deshidratare a corpului. După ce corpul este rehidratat, greutatea va reveni.

Sursa: medicalnewstoday.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns