Vinul alb creşte riscul de rozacee

Studiul recent sugerează că vinul alb și lichiorul sînt legate de un risc crescut de rozacee, o afecțiune inflamatorie a pielii.

Am constatat că vinul alb și băuturile alcoolice au fost asociate în mod semnificativ cu un risc mai mare de rozacee”, a spus autorul principal al studiului, Wen-Qing Li, profesor asistent de dermatologie şi epidemiologie la Universitatea Brown.

Rosaceea provoacă înroşirea feței și a gîtului. În unele forme, se pot forma focare acneice şi pot apărea vase de sînge vizibile. Genetica poate juca un rol important în dezvoltarea afecţiunii. La cei cu acnee, sistemul lor imunitar poate reacţiona la o singură bacterie, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. În timp ce vinul roşu este adesea identificat ca fiind băutura care poate declanşa rozaceea, Li spune că acest lucru se întîmplă la pacienţii care au deja tulburarea.

Noua cercetare s-a axat pe rolul alcoolului în dezvoltarea rozaceei. Echipa Li a evaluat aproape 83.000 de femei, din 1991 pînă în 2005. Cercetătorii au colectat informaţii privind consumul de alcool la fiecare patru ani. În acest timp, au apărut aproape 5.000 de cazuri noi de rozacee.

În comparaţie cu cei care nu consumă băuturi alcoolice deloc, una pînă la trei porţii de vin alb pe lună au fost asociate cu un risc de rozacee mai mare cu 14%. Pentru cinci sau mai multe vinuri albe pe săptămînă, riscul a crescut cu 49%”, a spus Li. Pentru lichior, cinci sau mai multe băuturi pe săptămînă au ridicat riscul la 28% de a dezvolta rozacee.

Li nu a putut spune dacă legătura e valabilă şi la bărbați, deoarece studiul a inclus numai femei. El subliniază că studiul evidenţiază „doar o asociere, nu o relație de cauzalitate”.

Li nu știe exact de ce vinul alb şi lichiorul par să crească riscul de rozacee. Cu toate acestea, cercetătorii au speculat că aceste două băuturi pot slăbi sistemul imunitar, contribuind la dilatarea vaselor de sînge.

Cercetătorii susțin că există cauze biologice diferite pentru care vinul alb și lichiorurile sporesc riscul de dezvoltare a rozaceei, iar vinul roșu pare să exacerbeze această afecțiune.

Dr. Carolyn Goh, dermatolog la Centrul Medical UCLA, a declarat că noile descoperiri ajută la o mai bună cunoaştere a acestei afecţiuni. „Este interesant faptul că au găsit o diferență între diferitele tipuri de alcool”, a spus ea, subliniind că unul dintre punctele forte ale cercetării este numărul mare de femei incluse în studiu. Între timp, a spus ea, se știe că alcoolul poate face ca rozaceea să se intensifice la cei deja diagnosticați.

Pe lîngă alcool, alți declanșatori comuni, la cei care au deja rozacee, sînt: lumina soarelui, cofeina, alimentele fierbinți și cele picante. Tratamentele se bazează pe creme și unguente topice. Tratamentul cu laser poate ajuta vasele de sînge vizibile. Pentru pacienții care au coșuri asociate cu rozacee, sînt indicate antibioticele orale.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

102 comentarii la „Vinul alb creşte riscul de rozacee

Lasă un răspuns