Aparatul digestivBoliCancerInvestigaţii medicaleUtile

6 semne ale cancerului de stomac, altele decît durerea

Cancerul de stomac are reputaţia de a fi una dintre formele cele mai dureroase de cancer. Dar, pentru multi suferinzi, durerea nu este un semn de avertizare timpurie a bolii lui.

De fapt, caracteristica cea mai comună a stadiilor incipiente de cancer de stomac poate fi lipsa oricărui simptom, spune dr. Umut Sarpel, de la New York Mount Sinai Health System.

Cu toții avem dureri de stomac din cînd în cînd, ceea ce ne face să ne gîndim la cancer de stomac. Dar nu este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, iar în cele mai multe cazuri, durerile de stomac sau durerea de orice tip nu duc la cancer”, spune dr. Sarpel.

Aproximativ 1 din 111 adulţi vor dezvolta cancer de stomac (gastric) la un moment dat, în timpul vieţii, iar boala este mai frecventă în rîndul bărbaţilor, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

Cancerul de stomac nu este o boală ereditară. Majoritatea cancerelor gastrice sînt sporadice sau cauzate de mutaţii aleatoare în ADN.

Dacă durerea n-ar trebui să ne sperie, iată 6 simptome cu adevărat serioase:

1. Sînge în scaun sau în vărsături. Nu este un semn sigur al cancerului, colita și boala Crohn pot prezenta acelaşi simptom. Problema cere o vizită la medic. Dacă sîngerarea este legată de cancerul de stomac, sîngele în scaun este maro sau negru. Dacă sîngele apare în vărsături, este roșu aprins și poate prezenta o textură de „zaț de cafea“, deoarece a fost parțial digerat.

2. Apetitul scade rapid. Ţi-a fost foame cînd te-ai așezat să mănînci, dar, după cîteva înghiţituri, apetitul dispare, iar hrana nu ţi se mai pare atrăgătoare. Dr. Sarpel numește acest lucru „saţietate precoce“ și e un alt simptom care ar putea indica un cancer de stomac. „Cînd te simţi plin foarte repede este o senzaţie diferită de cea în care eşti realmente sătul, iar aşa ceva nu ar trebui să ignori”, spune el.

3. Dureri de burtă. Da, în unele cazuri, durerile de stomac pot fi un semn de cancer la stomac. Dar, în cele mai multe cazuri, durerea e rezultatul unei alte afecțiuni abdominale. Semnele distinctive ale cancerului ar fi durerea persistentă și senzaţia că te roade stomacul. „Nu e ceva ce simți doar pentru o zi, dispare timp de două săptămîni și se întoarce din nou. De asemenea, durerea de cancer la stomac este surdă, în mijlocul stomacului”, spune specialistul.

4. Pierdere în greutate inexplicabilă. Multe boli, inclusiv diabetul zaharat de tip 1, boala Addison, boala Crohn, pot duce la pierderea în greutate fără motiv. Adăugați cancerul de stomac la această listă. Slăbirea normală nu e bruscă, ci treptată. Trebuie să mergi la medic, dacă ai slăbit mult în scurt timp și nu ai făcut nimic în acest sens (mănînci ca de obicei).

5. Arsură în piept. Arsurile la stomac, indigestia și alte simptome comune ale unui intestin nefericit pot fi, de asemenea, semne de avertizare timpurie a cancerului de stomac. Aceste tipuri de simptome sînt mult mai susceptibile de a fi altceva decît cancerul. Dar este o idee bună să mergi la medic.

6. Balonare, diaree, constipație. Este logic ca un cancer care crește în stomac să te facă să te simţi umflat sau să deregleze mișcările intestinului.

Fiecare dintre aceste simptome sînt indicii, dar nu înseamnă întotdeauna cancer de stomac. Medicul va cere testări suplimentare, dacă nu există o altă explicație.

Sursa: prevention.com

Comments

comments

Lasă un răspuns