BoliCancerŞtiri

Tumorile canceroase pot fi anihilate doar cu ultrasunete

O descoperire recentă în tehnologia cu ultrasunete intens concentrată (HIFU) a demonstrat că utilizarea acesteia e un tratament eficient al cancerului.

O echipă multiinstituţională de cercetători din China a dezvoltat o cavitate traductor sferică, semiînchisă, care poate produce un cîmp concentrat şi o intensitate extrem de mare a ultrasunetelor. Cercetătorii au spus ca nivelul de intensitate generat de noul traductor poate duce la îmbunătăţiri semnificative în terapia HIFU. Rezultatele au fost publicate în Journal of Applied Physics.

HIFU este un tratament non-invaziv, orientat, care utilizează undele sonore pentru a eradica celulele canceroase. Utilizează un traductor ultrasonic pentru a transforma semnalele electrice în unde sonore, apoi concentrează ultrasunetele într-o regiune focală mică pentru a creşte temperatura la peste 65 de grade C, ucigînd astfel celulele canceroase, fără a provoca daune ţesuturilor înconjurătoare. Tehnica funcţionează în acelaşi mod ca focalizarea luminii solare printr-o lentilă, eliminînd celulele care provoacă boli.

Intensitatea terapiei cu ultrasunete concentrate s-a dovedit a fi un tratament foarte eficient pentru cancer în diferite studii şi studii clinice. De exemplu, cercetătorii de la University College din Londra au examinat 625 de bărbaţi cu cancer de prostată şi au descoperit ca 93% dintre pacienţii care au primit numai HIFU n-au mai avut cancer la cinci ani după tratament, fără a necesita intervenţii chirurgicale sau radioterapie. Datele au arătat, de asemenea, că doar unul pînă la două procente dintre pacienţii care au primit tratament cu HIFU au prezentat incontinenţă urinară pe termen lung, comparativ cu 10 pînă la 20% dintre pacienţii care au efectuat o intervenţie chirurgicală. În plus, doar 15% dintre pacientii din grupul HIFU au dezvoltat disfuncţie erectilă, în comparaţie cu 30-60% dintre pacienţii operaţi.

Rezultatele studiului sînt impresionante. Se arată că, la bărbaţii diagnosticaţi mai devreme prin testarea sîngelui pentru antigenul specific prostatei (PSA), această terapie ar putea fi la fel de eficientă ca şi intervenţia chirurgicală de eliminare a întregii glande sau radioterapia, dar provoacă mult mai puţine efecte secundare, a declarat co-autorul studiului, Tim Dudderidge.

Un studiu clinic britanic finanţat de Consiliul de Cercetări Medicale a constatat, de asemenea, că 95% dintre pacienţii care au primit tratament HIFU pentru cancerul de prostată n-au mai avut cancer la 12 luni după tratament. Cercetătorii au descoperit că niciunul dintre subiecţi nu a suferit de incontinenţă urinară.

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta, Canada, au dezvoltat o nouă tehnică bazată pe unde sonore focalizate pentru a activa particulele minuscule, cunoscute sub numele de nanoproplete. Potrivit cercetătorilor, noua tehnică e la fel de precisă ca şi utilizarea acelor în biopsie.

Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

Lasă un răspuns