Mişcare şi naturăSportŞtiri

De ce nu e bine să alergi în pantofi cu talpă subţire?

Pantofii de alergare minimalişti sau uşori, popularizaţi ca o alternativă sigură la pantofii sport convenţionali, provoacă mai mult rău decît bine alergătorilor mai grei, arată studiul Institutului Sansom pentru Cercetare în Sănătate al Universităţii de Sud, Australia.

Evaluînd experienţa a 61 de alergători, studiul de 26 de săptămîni a constatat că atleţii cu o greutate corporală mai mare de 85 de kilograme, care se antrenează în pantofi uşori, au fost de peste trei ori mai susceptibili de a suferi un accident decît atunci cînd poartă pantofi de alergare convenţionali.

Aproximativ 2 milioane de australieni participă la competiţii de alergări sau jogging, ca mijloc de a-şi îmbunătăţi sănătatea, dar peste jumătate dintre ei vor suferi un prejudiciu în următoarele 12 luni”, spune dr. Fuller, cercetător principal al studiului.

Ne trebuie pantofi sport, dar mari şi cu multe suporturi, pentru a ne proteja de impactul din timpul alergării, sau pantofi uşori cu amortizare şi sprijin minime, pentru a simula alergarea în picioarele goale? Am descoperit că alegerea celui mai bun pantof depinde de greutatea corporală.”

Alergătorii uşori, cîntărind mai puţin de 71 de kilograme, au reuşit să-şi îmbunătăţească performanţele mai mult atunci cînd s-au antrenat în pantofi uşori şi acest lucru nu a avut efecte negative asupra riscului de vătămare corporală. Atleţiii mai grei, cîntărind mai mult de 71 kilograme, şi-au îmbunătăţit performanţele cu pantofi mai uşori, dar au suferit mai multe accidente cauzate de încălţăminte şi cu cît au fost mai alergătorii mai grei, cu atît riscul de rănire a fost mai mare.

Alergătorii care cîntăresc peste 85 de kilograme sînt de trei ori mai susceptibili să sufere un accident atunci cînd poartă pantofi uşori”.

Profesorul Jon Buckley spune că, deşi rezultatele sînt legate în mod special de greutatea corporală, nu sînt precizate indicele de masă corporală şi distanţa pe care se aleargă.

Pantofii minimalişti vă pot ajuta să alergaţi mai repede, dar alergătorii mai grei ar trebui să se gîndească de două ori în legătură cu aceşti pantofi, deoarece sînt mai expuşi la răniri”, spune prof Buckley.

Greutatea produce forţe de impact mai mari care cresc riscul de accidentare, indiferent dacă persoana e mai înaltă şi mai grea sau are o greutate mai mică decît media. Deci nu depinde de IMC, ci de greutatea reală.

Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns