BoliInimă şi sistem circulatorUtile

Moartea subită. Care sînt factorii de risc?

Moartea subită este moartea neaşteptată a unui om sănătos. Mult mai frecvent la sugari, acest tip de accident afectează şi adulții. Numai în Franța, face 40.000 de victime în fiecare an, mai multe decît cele din accidente rutiere și de cancer de sîn, de colon şi prostată la un loc. Cauzele acestui fenomen rămîn necunoscute.

O treime din victimele morții subite au sub 55 de ani. Deci şi tinerii pot fi afectaţi, în special bărbații. Intervalul de vîrstă cel mai expus este între 45 și 75 de ani.

Probleme frecvente legate de moartea subită

  1. Considerată un stop subit de cauză cardiacă, moartea subită este cauzată în principal de probleme cardiace (90% din cazuri). Printre persoanele de peste 40 de ani, moartea subită apare de obicei în urma unui infarct miocardic.
  2. Adulţii tineri suferă de multe ori de cardiomiopatie hipertrofică, o îngroșare a mușchiului inimii, care împiedică circulația corectă a sîngelui.
  3. Aritmiile, cum ar fi fibrilația ventriculară și blocajul atrioventricular complet
  4. Valvulopatii
  5. Malformații congenitale ale mușchiului inimii sau a arterei coronare.
  6. Cauze non-cardiace: accidentul vascular cerebral, șocul anafilactic (o problemă majoră circulatorie cauzată de o alergie) sau embolia pulmonară (obstrucţia ramurilor arterei pulmonare printr-un cheag).
  7. Unii oameni sînt mai expuşi riscului din cauza stilului de viață şi a stării de sănătate. Printre aceştia se numără obezii sau supraponderalii, cei cu hipertensiune arterială sau colesterol şi cei care fumează.

Recent, un studiu realizat de cercetătorii francezi a identificat un nou factor de risc pentru moartea subită: ritmul cardiac. Potrivit acestora, acest fenomen este direct legat de modificările ritmului cardiac în timpul și după exercițiile fizice.

Cercetătorii au urmărit timp de 23 de ani 5.713 persoane de sex masculin, cu vîrste între 42 și 53 de ani, care nu suferă de probleme cardiovasculare. Acestea au trecut printr-un test de stres (pedalare pe o bicicletă, mers pe banda de alergare).  81 de bărbați au experimentat moartea subită. Rezultatele au subliniat faptul că pacienții decedați au avut o diferență mai mică între nivelul de repaus al ritmului cardiac și cel maxim.

Semnele morții subite

Deși are caracter brusc, moartea subită prezintă, totuşi, simptome care nu trebuie ignorate: palpitații și dureri la efort. Dar semnul cel mai alarmant este, probabil, durerea în piept, care se extinde în brațul stîng, în maxilar și în spate, și este adesea însoțită de oboseală.  În cazul în care nu dispare după cîteva minute, sună imediat la 112.

Poate fi prevenită moartea subită?

În cazul în care sînt identificate riscuri, acest fenomen poate fi prevenit. Este important să-i spuneți medicului orice simptome anormale constataţi în repaus și în timpul efortului.  În cazul în care pacientul are un istoric familial de moarte subită, trebuie să consulte un cardiolog.

La persoanele predispuse la boli de inimă, implantarea unui defibrilator este o soluție populară pentru a preveni moartea subită. Acest dispozitiv plasat sub piele va provoca un șoc electric în cazul unui stop cardiac.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Lasă un răspuns