BoliPsihologieSănătatea familieiSomnul şi insomniaŞtiri

E bine să dormi cu cîinele în pat?

Un nou studiu a analizat dacă dormind cu cîinele este o idee bună și în ce circumstanțe ar trebui să fie permis acest obicei.

Aproximativ 44% dintre familiile din America de Nord dețin un cîine, potrivit Societății Americane pentru Prevenirea Cruzimii la Animale. Acest lucru echivalează cu 78 milioane de cîini de companie.

Beneficiile, în special cele psihologice, sînt bine documentate. Din acest motiv, cîinii sînt adesea utilizați pentru terapie, deoarece interacțiunea cu patrupedele poate atenua stresul și anxietatea. Cîinii pot aduce proprietarilor un sentiment de independență și autosuficiență.

Pentru mulți, prietenii canini sînt mai mult decît animalele de casă, devin membri ai familiei. Dar cît de apropiaţi ar trebui să fim cu cîinii noștri?

Dr. Lois Krahn, împreună cu alți colegi de la Clinica Mayo din Rochester, au analizat o practică apreciată de mulți, dar ale cărei beneficii sînt controversate: dormitul cu cîinele. „Majoritatea oamenilor presupun că a avea animale de companie în dormitor este anormal, dar am descoperit că mulți găsesc confort și un sentiment de siguranță”.

În cadrul studiului, cercetătorii au lucrat cu 40 de adulţi sănătoşi, fără tulburări de somn. Niciunul dintre cîinii implicați în studiu nu a avut mai puţin de 6 luni. Studiul a durat 5 luni, între august și decembrie 2015.

Modelele de somn și calitatea somnului au fost înregistrate timp de 7 nopți, pentru fiecare participant uman și canin. În acest scop, atît proprietarii cîinilor, cît și animalele lor de companie, au purtat dispozitive de urmărire a activității numite accelerometre.

S-a confirmat că persoanele care dorm cu cîinii în dormitor tind să beneficieze de o calitate bună a somnului. Dar cea de-a doua descoperire a arătat că oamenii care permit cîinilor să intre în pat cu ei au un somn de o calitate mai slabă. Pe scurt: lăsați cîinele să doarmă în dormitor, dar nu în patul dvs.

Relația dintre oameni și animalele lor de companie s-a schimbat de-a lungul timpului, ceea ce explică de ce mulți oameni dorm cu animalele lor de companie în dormitor”, spune Dr. Krahn. Multe persoane nu au timp suficient pentru animalele lor de companie, așa cum ar dori, astfel încît noaptea devine adesea o oportunitate de a căuta confort şi mîngîiere în prezenţa necuvîntătoarelor.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.