Risc mai mic de depresie cu numai o oră de exerciții pe săptamînă

RDoar o oră pe săptămînă de orice fel de exercițiu poate reduce riscul de depresie pe termen lung, sugerează noile cercetări.

Constatarea provine dintr-o analiză nouă a unui sondaj norvegian care a urmărit obiceiurile de a face exerciţii, depresia si riscul de anxietate, la aproape 34.000 de adulti. După o analiză mai atentă a datelor, o echipă de analişti britanici, australieni și norvegieni a stabilit că persoanele care fac doar o oră de exerciții pe săptămînă, indiferent de nivelul de intensitate, se confruntă cu un risc cu 44% mai mic de a dezvolta depresie pe parcursul unui deceniu, decît cei care nu fac sport deloc.

Principala constatare din acest studiu este că, făcînd chiar şi puţine exerciţii, adulţii se protejează împotriva depresiei viitoare, a spus autorul studiului, Samuel Harvey, profesor asociat la Şcoala de Psihiatrie de la Universitatea din New South Wales, Sydney.

Beneficiile au apărut atunci cînd indivizii au trecut de la a nu face sport cu regularitate la a practica 1 sau 2 ore pe săptămînă”, a explicat Harvey. De asemenea, beneficiile pentru sănătatea mintală au apărut, indiferent de intensitatea activităţii fizice. „Punctul important este că orice tip de activitate fizică, chiar și mersul pe jos, a avut niveluri similare de beneficii pentru sănătatea mintală”, a concluzionat el.

Aproximativ 7% dintre cei urmăriţi în 1997 au dezvoltat depresie, în timp ce aproximativ 9 % au dezvoltat niveluri clinice de anxietate.

Exerciţiile nu par să aibă vreun impact asupra riscului de anxietate. Dar investigatorii au descoperit că, indiferent de sex sau intensitatea activităţii, exerciţiile regulate de cel puţin o oră pe săptămînă au fost legate de un risc mai mic de depresie în timp.

Autorii studiului au calculat că aproximativ 12% dintre cazurile de depresie ar fi putut fi prevenite dacă cei care au devenit deprimați s-ar fi implicat într-o singură oră de activitate cu intensitate scăzută, pe săptămînă.

Însă mişcarea timp de mai mult de o oră pe săptămînă nu pare să reducă substanțial riscul depresiei. Protecția a fost maximă în cazul unei singure ore de activitate fizica. Studiul nu a dovedit o relație cauză-efect între exerciții și un risc mai scăzut de depresie.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

442 de comentarii la „Risc mai mic de depresie cu numai o oră de exerciții pe săptamînă

Lasă un răspuns