Aparatul respiratorBoliOctombrieRemediiUtile

Leacuri pentru usturimi în gît

Durerile în gît pot să fie foarte supărătoare, în special atunci cînd se manifestă şi prin senzaţia de inflamare şi imposibilitatea de a înghiţi alimentele. Cele mai frecvente boli manifestate prin durere în gît sînt: amigdalita, faringita și laringita.

Amigdalita este o inflamație de origine infecțioasă (virală sau bacteriană) a amigdalelor. Debutează cu senzație de usturime în gît, apoi apare durerea la înghițire, iar uneori durerile iradiază spre urechi.

Faringita este inflamația faringelui. Este una dintre cele mai comune afecțiuni din sfera ORL și poate afecta pe oricine, adulți sau copii. Se manifestă prin dureri în gît, febră, dificultăți la înghițire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gîtului sînt umflați.

Laringita reprezintă inflamația laringelui și a corzilor vocale. Se manifestă prin răgușeală și dureri în gît, asociate cu tuse seacă, nas înfundat, dificultăți respiratorii.

Inflamaţiile gîtului pot să apară și din cauza unor factori agresivi precum: consumul de băuturi reci sau fierbinți, expunerea la frig, solicitarea excesivă a vocii.

Remedii naturale pentru usturimile din gît:

1. Tinctură de gălbenele. Are proprietăți antiinflamatoare dovedite și este folosită cu succes în cazul durerilor de gît pentru a limita extinderea infecției și pentru a reduce inflamația. De asemenea, gălbenelele au efecte cicatrizante și regeneratoare, grăbind vindecarea țesuturilor deteriorate.

2. Gargară cu sare. Calmează durerile în gît. Amestecă o linguriţă de sare într-un pahar cu apă şi foloseşte aceste amestec pentru a face gargară de cîteva ori pe zi. Sarea reduce umflarea gîtului şi fluidifică mucusul, contribuind la eliminarea naturală a agenţilor iritanţi şi a bacteriilor.

3. Băutură caldă cu miere de albine. Imediat după trezire amestecă într-un pahar cu apă călduţă o linguriţă de miere, o linguriţă de oţet (de preferat oţet din cidru de mere), puţină scorţişoară şi două linguriţe de zeamă de lămîie. Acest amestec are rolul de a calma durerile de gît într-un timp foarte scurt.

4. Scorţişoară. Amestecă o linguriţă de scorţişoară cu o linguriţă de piper negru măcinat într-un pahar cu apă călduţă. Strecoară soluţia şi foloseşte apoi lichidul pentru a face gargară de 2-3 ori pe zi. Sau se amestecă 2-3 picături de ulei esenţial de scorţişoară cu o linguriţă de miere şi se înghite de două ori pe zi.

5. Ghimbir. Ceaiul de ghimbir poate să fie extrem de benefic pentru durerile de gît, precum şi pentru a calma alte simptome asociate răcelilor. Datorită gingerolului, substanţă care se regăseşte în ghimbir, ceaiul va avea un efect antiinflamator.

Articolul integral în eva.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.