MPlante medicinale

Moringa Oleifera, „Arborele Vieţii”

Moringa Oleifera este un arbore înalt de 10-12 m, rezistent la secetă, originar din nord-vestul Indiei. Are o valoare nutriţională care îl situează în topul listelor de superalimente şi panacee naturale.

Conţine:

– de 25 de ori mai mult fier decît spanacul

– de 17 ori mai mult calciu decît laptele

– de 7 ori mai multă vitamina C decît portocalele

– de 4 ori mai multe proteine decît ouăle

– de 15 ori mai mult potasiu decît bananele

– de 10 ori mai multă vitamina A decît morcovii

de 3 ori mai multă vitamina E decît migdalele

p4230218În compoziţia plantei găsim toţi aminoacizii esenţiali, ceea ce reprezintă o sursă importantă pentru corectarea deficienţelor nutriţionale şi asigurarea materiei prime pentru regenerarea permanentă şi eficientă a organelor şi a sistemului nervos. Bogăţia de acizi graşi esenţiali completează paleta nutriţională şi asigură un mai bun control al colesterolului precum şi al depozitelor de grăsime din corp şi organe. Planta oferă şi o cantitate impresionantă de antioxidanţi (vitamina A, C, E, B, bioflavonoizi, carotenoizi) care ajută organismul nu doar să producă energie şi substanţă, ci şi să îndepărteze deşeurile rezultate în urma proceselor metabolice sau să combată efectele radicalilor liberi asupra celulelor.

Planta este utilizată în scop medical pentru prevenirea sau tratarea unui număr impresionant de afecţiuni: anemie, artrită, dureri articulare, astm, cancer, diabet, epilepsie, afecţiuni gastrice, dureri de cap, presiune arterială ridicată, pietre la rinichi, afecţiuni ale tiroidei, infecţii. Moringa oleifera este utilizată şi ca afrodisiac, anticoncepţional, dezinfectant sau pentru stimularea sistemului imunitar.

În India şi Africa este utilizată pentru combaterea malnutriţiei.

Uleiul obţinut din această plantă este folosit pentru combaterea îmbătrînirii şi e ingredient în compoziţia parfumurilor. Resturile rămase în urma obţinerii uleiului din seminţe sînt utilizate ca îngrăşămînt natural şi pentru a purifica apa din fîntîni.

Chiar dacă majoritatea parţilor plantei sînt considerate a avea proprietăţi preventive sau curative, frunzele reprezintă partea cu cele mai puternice efecte.

Seminţele de moringa cît şi tecile verzi sînt gătite ca mazărea sau fasolea verde. Frunzele se prepară ca spanacul, iar uscate se folosesc la condimentarea mîncărurilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns