Ce poate însemna durerea abdominală în partea dreaptă?
Durerea este modul în care organismul ne spune că ceva e în neregulă. Cînd durerea apare în abdomen, e greu de spus ce anume doare, deoarece multe organe importante sînt situate în această zonă.
Pentru a descrie mai ușor unde este localizată durerea, abdomenul a fost împărțit în cadrane: dreapta jos, stînga jos, stînga sus și partea superioară dreaptă.
În acest articol, ne vom concentra pe durerea din cadrele din partea dreaptă a abdomenului. În plus față de durerea din partea dreaptă, puteți simți o anumită durere și pe partea stîngă, pentru că sînt afectate şi organele și structurile simetrice. Organele pot împărţi aceleaşi cavități, unde nervii sînt comuni. Datorită acestui fapt, unele dureri pot fi mai puțin localizate. Altele pot fi înşelătoare. Creierul poate deveni confuz de la prea multe informații care îi vin de la nervi. Durerea afectează oamenii în diferite moduri datorită numeroşilor stimuli senzoriali de sub piele, precum și numărului scăzut de stimuli senzoriali din organe. Cînd ambii stimuli converg în măduva spinării, puteți simți durerea. De exemplu, dacă suferiți de afecțiuni hepatice, puteți simți durere nu în abdomen, ci în gît. Sau puteți simți o durere de umăr fără legătură cu umărul, ci cu afecțiuni medicale care implică probleme de ficat, ulcer gastric și biliar sau chiar atac de cord.
Organe situate în partea dreaptă a abdomenului: pielea care acoperă regiunea (cel mai mare organ al corpului), vase sanguine și nervi, rinichi drept, vezică biliară, duoden, pancreas, glandă suprarenală dreaptă, apendice, ovar drept, trompă dreaptă, coaste din dreapta, muşchii pereților abdominali.
Cauzele durerii abdominale în partea dreaptă: stres, traume, alimente și băuturi, boli precum apendicită, calculi biliari, constipație, pietre la rinichi, infectie la rinichi, sarcină, colită ulcerativă, hepatite ulcerative, hernii sportive, eroziune testiculară, cecitis (inflamarea cecului), tumori carcinoide, hernie spigeliană, sindromul Tietze, tuberculoza intestinului, carcinom osteogenic al osului iliac.
Identificarea cauzei este cel mai important lucru, fără cauză nu puteți obține un tratament adecvat.
Alte tipuri de durere în abdomen
Există și alte tipuri de durere care pot fi simțite în abdomen: dureri parietale (iritarea în mucoasa peritoneală provoacă dureri parietale în abdomen. Poate fi invalidantă deoarece abdomenul are multe terminații nervoase) și dureri viscerale (durerea care implică direct organele abdominale. Organele majore nu au, în mod normal, un număr mare de fibre nervoase. Datorită acestui fapt, puteți avea doar dureri vagi. Durerea viscerală este slab localizată și, de obicei, este ușoară)
Diagnostic
1. Apendicită. Apendicele este un tub care dezvoltă frecvent inflamații. Nimeni nu știe cu exactitate ce rol are, dar funcționăm bine şi fără apendice, fără consecințe aparente.
Dacă aveți apendicită, este o urgență medicală. Operaţia trebuie făcută imediat pentru a elimina apendicele. Altfel, acesta se va sparge, iar materialul infecțios se va vărsa în cavitatea abdominală, ducînd la peritonită, o inflamare periculoasă a mucoasei cavității abdominale (peritoneul). Acest lucru poate fi fatal dacă nu este tratat rapid cu antibiotice puternice.
Poate să apară la orice vîrstă, dar se întîlneşte cel mai frecvent la persoanele cu vîrste între 10 și 30 de ani.
2. Infecții urinare. Durerea poate începe în uretră sau vezică. Femeile au astfel de infecţii mai des decît bărbații. Se manifestă prin nevoie urgentă de urinare și durere pelvină. În cazul în care rinichiul este infectat, durerea poate radia din abdomen în partea din spate și este posibil să aveți frisoane.
3. Boala Crohn. Este o boală inflamatorie a intestinelor, care afectează mucoasa tractului digestiv. Cînd această căptușeală devine inflamată, rezultă disconfort abdominal și diaree. Se poate transforma într-o problemă fatală de sănătate.
4. Endometrioză. Această afecțiune determină ca endometrul, care se găsește în mod normal în uter, să crească în alte zone, inclusiv în trompe. Ţesutul endometrial poate provoca dureri pelvine în timpul menstruaţiei.
Simptome asociate
Trebuie studiate cu atenție, pentru a ajunge la diagnosticul corect.
1. Pietre la rinichi. Durerile sînt de obicei bruşte şi severe. Se pot răspîndi în zona abdominală inferioară. Puteți simți greață și vărsături.
2. Apendicită. Această durere poate fi uşoară la început, urmată de o durere mai severă. Dacă aveți apendicită, puteți avea greață și vărsături și vă puteți pierde pofta de mîncare.
3. Chist ovarian. Durerile abdominale apar în timpul ciclului menstrual. Unele chisturi nu sînt grave, dar dacă se rup, infecția rezultată poate fi periculoasă.
4. Ulcer stomacal. Durerea în ulcer de stomac poate începe în cadranul superior și se poate răspîndi chiar și în piept. Este de obicei ascuțită. Poate fi mai rău dacă nu mîncați.
5. Sarcină extrauterină. Dacă sînteți însărcinată și simţiţi o durere bruscă în partea dreaptă a abdomenului (nu sînt crampe normale), care se poate răspîndi apoi în pelvis, mergeți imediat la spital. Acest tip de durere indică o sarcină ectopică.
Tratament
Durerea abdominală din partea dreaptă indică mai multe boli. Tratamentul va depinde de starea medicală și se va concentra pe eliminarea cauzei durerii și a durerii în sine.
Dacă pietrele la rinichi sînt cauza, medicul vă poate prescrie medicamente care le vor elimina.
În caz de ulcer de stomac, puteți lua antiacide, care vă vor ajuta să liniștiți disconfortul. Nu luați medicamente pentru durere cu aspirină, deoarece aceasta poate provoca iritații stomacale și chiar sîngerări interne.
Dacă sarcina ectopică este cauza durerii, trebuie intervenit chirurgical. În caz contrar, această problemă poate pune viața în pericol.
Dacă aveți chisturi ovariene, e posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.
Dacă durerea vă face să suspectați că aveți apendicită, tratați-o ca o urgență și mergeți rapid la spital.
Mergeţi imediat la medic dacă durerea abdominală include aceste caracteristici: febră, vărsături, constipație severă, sînge în urină, dureri abdominale care durează cîteva zile, dificultate în respirație.
Sursa: medhealthdaily.com
Comentariile sunt închise.