Mame şi copiiPsihologieŞtiriViaţă intimă

Infertilitatea a ajuns o problemă în Europa de Sud

Europencele fac mai puțini copii, în special cele din sudul continentului. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de Institutul Național de Studii Demografice din Franţa.

Astfel, începînd cu anul 1970, fertilitatea în Europa a scăzut constant, pînă la 1,7 copii, în medie, pentru fiecare femeie născută în 1974. Prin comparație, la „baby boom”-ul din 1975, femeile aveau, în medie, 2,1 copii, iar dintre cele născute la începutul anilor 1940, numai una din zece, în medie, a rămas fără copii.

Contracepția eficientă, sosirea pe lume cu întîrziere a multor copii, o mai mare instabilitate a politicilor sociale, dorința de a avea mai presus de toate un loc de muncă, în timp ce acestea sînt din ce în ce instabile, şi incertitudinea economică în creştere” ar putea încuraja această infertilitate, conform analizei.

În sudul Europei rata de infertilitate a crescut rapid. Astfel, pînă la una din patru femei născute în anii 1970 ar putea rămîne fără copii în Spania, Grecia şi Italia. În aceste țări, care se confruntă cu mai multe „dificultăți pe piața forței de muncă” şi „inegalitate de gen încă foarte marcantă, făcînd dificilă reconcilierea între viaţa profesională şi cea de familie”, institutul prezice o creştere a acestei rate, care ar trebui chiar să atingă maximul de după Al Doilea Război Mondial.

Screenshot from 2017-01-13 22:55:19De fapt, una din patru femei născute în primul deceniu al secolului XX n-a avut niciun copil. Războiul, care a dus la decesul multor tineri aflaţi la vîrsta căsătoriei, şi criza economică din 1930, care a forțat femeile din țările mai sărace să migreze spre țările mai bogate, explică în cea mai mare parte această „întîrziere masivă a maternităţii” de la începutul anilor 1900. Însă, datorită creşterii economice şi punerii în aplicare a politicilor de protecție socială, rata de infertilitate a scăzut brusc.

Dintre femeile care astăzi n-au copii, foarte puţine au ales să nu devină mame: 3-5% (în SUA şi Franţa). Trebuie adăugate şi cele 2-4 procente de femei care nu pot să aibă copii, deşi îşi doresc acest lucru. Conform studiului, ratele cele mai mari ale infertilităţii s-au fixat în Sudul Europei. Însă predicţiile sînt sumbre şi pentru Europa Centrală şi de Est, unde rata infertilităţii ar putea creşte, putînd fi încetinită doar de respingerea socială a deciziei de a nu avea copii.

Studiul „Proporția femeilor fără copii a atins punctul culminant în Europa?” arată că în topul ţărilor europene cu cele mai multe femei infertile, născute în anul 1968 („generaţia decreţeilor, în România”), ţara noastră este pe locul 18 (13% din femeile care au astăzi 48 de ani), imediat sub media europeană, Franţa şi Suedia (cu cîte 14%), dar înaintea Norvegiei, Danemarcei şi Portugaliei (cîte 12%). Din cele 28 de ţări analizate, Bulgaria, Cehia şi Rusia sînt pe ultimul loc la procent de femei infertile, în timp ce ţările cu cea mai mare rată a infertilităţii sînt Germania de Vest (25%), Germania (23%) şi Elveţia (21%).

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns