Francezii nu mai vor lapte ambalat în astfel de sticle

Aţi observat că, de la o vreme încoace, laptele e comercializat în sticle de plastic opac? Astfel, albul ambalajului aminteşte mai bine de culoarea laptelui şi produsul pare mai de încredere, mai apetisant.

Deşi în orice societate civilizată, oamenii sortează şi reciclează, puţini ştiu că flacoanele de plastic opac nu sînt reciclabile, iar asta e o problemă ecologică, dar şi financiară. Sticlele de lapte din plastic opac îi costă foarte puţin pe producători, dar ajung în depozitele de deşeuri sau în incineratoare pe costuri imense. Dacă pînă acum, singurele sticle colorate reciclate erau cele de plastic verde sau galben (de ulei) şi nu reprezentau o cantitate importantă, acum masa de plastic mat trimisă la reciclare e imensă.

Spre deosebire de pet-urile transparente pentru apă şi sucuri, cele opace pentru lapte nu sînt reciclabile şi, ca bonus, perturbă reciclarea altor tipuri de sticle! Trebuie sortate de cele transparente şi scoase din circuitul reciclării, operaţiune complicată şi costisitoare. Cu toate că aceste sticle opace devin o mare problemă pentru întregul lanţ de sortare, pe ambalaj nu este precizată nicio instrucţiune privind colectarea selectivă. Organizaţiile de mediu penalizează încălcarea normelor de sortare, dar aceste norme nu se aplică şi la sticlele opace.

La începutul lunii februarie, în Franţa, organizaţia „Zero Deşeuri” a lansat o campanie de reglementare a situaţiei pet-urilor opace, cerînd guvernanţilor să fie interzise, iar consumatorilor – să nu mai cumpere lapte în ambalaj de acest tip.

Sursa: quechoisir.org

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *