Aparatul digestivBoliCancerNutrienţiNutriţieŞtiri

Zincul poate opri creșterea celulelor canceroase

Suplimentele de zinc pot inhiba semnificativ proliferarea celulelor canceroase esofagiene, potrivit unui nou studiu, al Universității din Texas.

Studiile anterioare au arătat că zincul este esențial pentru menținerea sănătății generale și protejează esofagul de cancer. Cu toate acestea, nu a fost niciodată pe deplin înțeles de ce zincul are capacitatea de a preveni cancerul de esofag.

În acest studiu, o echipă condusă de Zui Pan, profesor asociat la Colegiul de Nursing şi Sănătate din cadrul UTA, a descoperit că zincul stopează selectiv creşterea celulelor canceroase, dar nu şi pe cea a celulelor epiteliale esofagiene. Rezultatele au fost publicate în The FASEB Journal, revista oficială a Federaţiei Societăţilor Americane de Biologie Experimentală.

Cancerul esofagian este a șasea cauză principală a deceselor prin cancer, în întreaga lume, potrivit Institutului Național al Cancerului. Rata medie de supraviețuire pe cinci ani este mai mică de 20%.

Deficitul de zinc a fost găsit la mulţi pacienţi cu cancer. „Atît datele clinice, cît și studiile pe animale au arătat că acest mineral este foarte important pentru sănătatea generală a corpului și pentru prevenirea cancerului”. Absența zincului face imposibilă funcționarea celulelor.

Dar, pînă acum nu am ştiut de ce aceleaşi concentraţii fiziologice de zinc inhibă creşterea celulelor canceroase, dar nu şi celulele normale. Studiul nostru arată că zincul împiedică semnalele calciului hiperactiv în celulele canceroase, care este absent în celulele normale, şi, prin urmare, zincul inhibă selectiv creşterea celulelor canceroase”, a spus Pan. „Se pare că zincul și calciul pot fi legate.”

O cantitate insuficientă de zinc poate duce la apariţia cancerului şi a altor boli. „De aceea este important să ai o dietă corectă”, a spus ea.

Alimente bogate în zinc: spanac, semințe de in, carne de vită, semințe de dovleac și fructe de mare, cum ar fi creveții și stridiile.

Pan crede că acest studiu ar putea oferi o cale pentru o mai bună pentru prevenirea şi tratamentul cancerului esofagian.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.