BoliHormoniObiceiuri alimentareSilueteŞtiri

Grăsimea de pe şolduri e foarte bună pentru sănătate

Puţină grăsime în jurul șoldurilor și coapselor poate fi un lucru bun, dacă aveți o greutate normală. Doar pentru că ești slab, nu înseamnă că ești sănătos.

O nouă analiză sugerează că persoanele slabe care au tendinţa de a depozita grăsimi pe coapse şi şolduri pot avea un risc mai scăzut de boli de inimă şi diabet faţă de cele cu grăsime în alte zone ale corpului.

Cercetătorii germani susţin că problemele legate de modul în care oamenii slabi stochează grăsimea în partea inferioară a corpului ar putea juca un rol important în riscul de boli metabolice, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul zaharat.

Studiul s-a axat pe persoanele slabe, dar „nesănătoase din punct de vedere metabolic”. Adică, au un indice de masă corporală în intervalul normal, dar au cel puțin doi factori de risc pentru boli de inimă și diabet. De exemplu, tensiune arterială crescută sau rezistență la insulină (atunci cînd organismul nu răspunde corect insulinei hormonale).

Aproximativ 20% dintre persoanele cu greutate normală sînt nesănătoase din punct de vedere metabolic, au spus cercetătorii. Acești oameni slabi nesănătoși metabolic prezintă un risc deosebit de mare pentru boli de inimă, diabet și moarte timpurie, chiar mai mare decît unii oameni obezi.

Studiile anterioare au constatat că, prin comparaţie cu persoanele cu greutate normală (definite de un IMC de 18,5-24,9), sănătoase din punct de vedere metabolic, cele nesănătoase din punct de vedere metabolic au un risc cu 300% mai mare de probleme cardiace sau deces precoce. În schimb, persoanele obeze care nu au niciunul dintre factorii de risc tipici pentru boli de inimă şi diabet zaharat sînt cu aproximativ 25% mai expuşi la moarte timpurie sau probleme de inimă, comparativ cu persoanele cu greutate normală, sănătoase din punct de vedere metabolic, spun cercetătorii.

Pentru noua analiză, cercetătorii din Germania au analizat informaţii de la aproape 1.000 de persoane (cu greutate normală, exces de greutate şi obezitate), care au fost supuse testelor pentru a li se măsura grăsimea şi distribuţia acesteia. Toți participanții au prezentat un risc crescut de boli de inimă sau de diabet, pe baza greutății lor, a antecedentelor familiale de diabet zaharat sau a nivelurilor de glucoză mai mari decît cele normale.

S-a descoperit că, în rîndul persoanelor cu greutate normală, cel mai mare predictor al metabolismului nesănătos a fost o acumulare scăzută de grăsime în partea inferioară a corpului. Cu alte cuvinte, mai multă grăsime în această zonă părea să protejeze persoanele cu greutate normală împotriva problemelor metabolice.

Acest lucru se poate datora faptului că, atunci cînd grăsimea este stocată în corpul inferior, ea se depune. Dar dacă nu este stocată în corpul inferior, ar putea ajunge în locuri mai periculoase, cum ar fi în jurul inimii sau ficatului, au afirmat cercetătorii.

Șoldurile și coapsele oferă un depozit sigur al grăsimilor, oprindu-le să intre în sînge și să ajungă la organe”, a declarat co-autorul Norbert Stephan, de la Spitalul Universitar Tübingen din Germania.

Dacă o persoană cu greutate normală are cel puțin doi factori de risc metabolic, trebuie să se verifice pentru boli metabolice, cum ar fi boala ficatului gras sau ateroscleroză (atunci cînd arterele se îngroașă și se îngreunează datorită acumulării plăcii), astfel încît tratamentul să poată fi început din timp, au recomandat cercetătorii.

În plus, este posibil ca medicamentele numite tiazolidindione să fie deosebit de utile pentru persoanele cu diabet zaharat sau boli de inimă. Aceste medicamente ajută organismul să stocheze grăsime în celulele adipoase, astfel încît acestea să ajute persoanele nesănătoase din punct de vedere metabolic să înmagazineze în mod adecvat grăsimea în corpul inferior. Cu toate acestea, sînt necesare mai multe studii pentru a demonstra acest lucru, au spus cercetătorii.

În cele din urmă, studiile viitoare ar trebui să funcționeze pentru a înțelege mai bine factorii care expun oamenii slabi și obezi la boli metabolice. Acest lucru ar putea duce la tratamente mai adaptate pentru bolile metabolice.

Studiul a fost publicat în revista Cell Metabolism.

Sursa: livescience.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.