BoliCancerMame şi copiiMişcare şi naturăSănătatea familieiSportŞtiri

Exerciţiile scurte şi intense suprimă tumorile mamare

Exerciţiile au fost mult timp legate de rezultate mai bune pentru femeile cu cancer mamar, iar un studiu recent ar putea explica de ce.

Un exerciţiu fizic scurt, dar suficient de intens pentru a creşte ritmul cardiac şi a accelera respiraţia, activează puternic căile moleculare din organism care stimulează substanţele chimice denumite catecolamine, printre care se numără şi epinefrina, care suprimă creşterea celulelor cancerului de sîn.

Antrenamentul fizic şi epinefrina nu au impiedicat complet formarea tumorii, dar au redus-o cu 50%, a declarat autorul studiului, Pernille Hojman, de la Universitatea din Copenhaga. Astfel, antrenamentul nu poate înlocui terapia anti-cancer, dar ar putea fi o strategie eficientă de susţinere, care, în plus faţă de efectele biologice, creşte calitatea vieţii pacienţilor şi sentimentul de abilitare.

O mulțime de studii asupra populației au arătat că exercițiul fizic poate reduce riscul de cancer la sîn și, la femeile care au deja cancer la sîn, îl poate împiedica să recidiveze. Puține studii au examinat modul în care funcționează acest proces.

Echipa Hojman a folosit șoareci cărora li s-au implantat experimental tumori de cancer de sîn uman. Alte celule tumorale au fost cultivate în laborator, pentru a investiga modul în care probele serice colectate de la femei sănătoase și de la paciente cu cancer mamar, înainte și după exerciții, afectează dezvoltarea celulelor tumorale mamare și ce mecanisme au fost implicate.

Cercetătorii din Danemarca au descoperit că probele de ser luate după antrenament au redus creşterea celulelor tumorale la şoareci şi în tuburile de testare. Numai 45% dintre şoarecii cu tumori tratate cu ser post-exerciţiu au dezvoltat tumori, comparativ cu 90% dintre şoareci cu tumori care nu au fost expuse la ser post-exerciţiu sau pre-exerciţiu.

Cercetătorii au legat această activitate antitumorală de o creştere a epinefrinei şi norepinefrinei care are loc în timpul antrenamentului moderat pînă la intens şi de efectul acesteia de suprimare a dezvoltării tumorii. Acest efect a apărut numai la probele serice luate după 15 minute de exerciții moderate pînă la intense, potrivit raportului din Cancer Research, și nu a fost legat de greutatea corporală a donatorului seric, de nivelurile zahărului din sînge sau de răspunsurile imune.
În studiul nostru, am constatat că pacientele cu cancer de sîn aflate pe  chimioterapie adjuvantă, au putut executa exerciţiile necesare, aşa că pacienţii cu cancer pot face exerciţiile pe care le propunem.”
Mecanismul identificat ar putea fi valabil şi în alte tipuri de cancer.

Sursa: reuters.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.