Aparatul digestivBoliInvestigaţii medicaleUtile

Sănătatea se citeşte pe limbă

Limba are un rol important în alimentaţie şi vorbire. Dar ştiaţi că acest organ poate spune şi o mulţime de lucruri despre starea de sănătate? Scoateţi limba în oglindă şi aflaţi ce probleme de sănătate aveţi.

Situată în cavitatea bucală, limba are mai mult de 10 centimetri şi poate fi împărţită în trei părţi: rădăcina limbii, zona faringiană şi segmentul bucal sau partea vizibilă a limbii. Acest organ este format din 8 muşchi extrinseci şi 7 intrinseci, care facilitează mobilitatea acestuia. Este extrem de inervat, ceea ce îi permite să detecteze gusturile şi senzaţiile. Limba conţine 4 tipuri de papile localizate pe partea anterioară.

Textura şi culoarea limbii pot spune multe despre sănătate. În mod normal, limba ar trebui să fie netedă şi roz, dar anumite alimente pot schimba culoarea acesteia, temporar.

Ce culoare are limba ta?

Gălbuie. Poate indica o tulburare a sistemului digestiv sau a ficatului.

Albă. O limbă albicioasă, cu o textură mai groasă, poate fi aşa din cauza unei diete bogate în grăsimi sau alimente picante, dar poate fi un semn de candidoză. Această infecţie este cauzată de ciuperci care cresc creînd un strat alb pe limbă.

Lichen planus poate conferi, de asemenea, un aspect albicios. Această boală de piele se manifestă prin linii albe pe limbă, interiorul obrajilor şi buze.

O limbă albă poate fi şi rezultatul antibioticelor, al tratamentelor neuroleptice sau al problemelor digestive.

În fine, consumul de alcool şi tutun poate provoca, de asemenea, leziuni albe pe limbă.

Roz pal. Dacă limba este roz pal, aceasta poate indica o lipsă de anumite substanţe care joacă un rol important în funcţiile hemoglobinei şi oxigenarea sîngelui. Poate fi şi un semn de anemie.

Roşie. Această culoare poate fi un semn de deficit de vitamina B9 sau B12. Dacă mugurii gustativi sînt evidenţiaţi, poate fi scarlatină sau boala Kawasaki.

Neagră. Aceasta este o culoare rar întîlnită, cauzată de diverşi factori, antibiotice sau alte medicamente, fumat şi cafea, sau abuzul de apă de gură pe bază de peroxid de hidrogen.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.