6 cauze alimentare ale retenţiei de apă
Retenția de apă, cunoscută și sub denumirea de edem, este acumularea de fluide în țesuturi și cavități, precum și în sistemul circulator. Acest lucru poate provoca umflarea picioarelor, a mîinilor, a gleznelor și a gambelor.
Cele mai multe cauze pot fi simptome ale bolii renale sau ale insuficienței cardiace. Dacă nu bolile sînt cauza edemului, atunci retenția de apă poate fi evitată. Iată principalele cauze alimentare:
1. Consumul excesiv de sodiu. O dietă bogată în sare și un consum insuficient de apă pot determina corpul să-și folosească rezervele hidrice, ceea ce duce la retenție de apă. Celulele pot să crească de pînă la 20 de ori. Este important să se știe că sarea nu este singurul produs care conține sodiu, care poate fi găsit și în carnea prelucrată și unele condimente, legume și preparate conservate.
2. Deficitul de magneziu. Magneziul este un mineral esențial pentru aproape orice funcție din organism, un deficit de magneziu poate împiedica buna funcționare a organismului, ceea ce va duce la reținerea apei. Un studiu a arătat că administrarea a 200 mg de magneziu pe zi poate reduce edemul la femeile cu simptome premenstruale. Consumînd alimente bogate în magneziu puteţi atenua edemul: spanac, ciocolată neagră, fructe uscate, iaurt, legume de culoare verde închis, avocado şi nuci.
3. Deficitul de vitamina B6. Vitamina B6 controlează echilibrul hidric al organismului, carenţa acestei vitamine poate duce la edeme. Un studiu american a arătat că femeile care au avut edem cauzat de sindromul premenstrual, şi-au redus simptomele neplăcute luînd vitamina B6. Alimente bogate în vitamina B6: carnea de pui, cartofi cu coajă, fistic, carne de vită macră, ton, curcan, banane, fructe uscate și semințe de floarea-soarelui.
4. Deficiența de potasiu. Mîncînd sărat fără a mînca şi alimente bogate în potasiu, puteţi ajunge la retenție de apă. Deficiența de potasiu poate provoca crampe, spasme musculare și creștere în greutate. Acest mineral are capacitatea de a reduce nivelurile de sodiu, reducînd retenția de apă. Potasiul se găsește în miere și majoritatea fructelor, în special pepene verde și pepene galben.
5. Deshidratarea. Deshidratarea va determina corpul să treacă pe metode de supraviețuire și va reține apa. Beţi apă și sucuri bogate în potasiu. Cafeaua și băuturile acidulate pot deshidrata celule şi mai mult.
6. Consumul excesiv de alimente procesate. Pe lîngă faptul că sînt bogate în sodiu și zahăr, alimentele procesate pot conține şi aditivi artificiali, care acționează ca toxine și exercită o sarcină suplimentraă asupra ficatului și rinichilor.
Plante care reduc edemul
Ambele plante sînt extrem de benefice în reducerea retenției de apă, deoarece cresc secreția urinară.
Pătrunjel. Adăugați cîteva linguri de pătrunjel uscat la o ceașcă de apă, aduceți la fierbere, apoi lăsați să infuzeze timp de 10 minute. Beţi de 3 ori pe zi. Datorită vitaminei K ridicate, utilizarea pătrunjelului ca remediu la persoanele care utilizează terapie anticoagulantă trebuie precedată de avizul medicului.
Rădăcină de urzică. Puneţi o linguriță de rădăcină de urzică într-o ceașcă de apă fiartă, lăsați la infuzat 10 minute și apoi beți de cîteva ori pe zi. Această plantă trebuie evitată în caz de insuficiență cardiacă sau renală. De asemenea, nu trebuie luată împreună cu medicamente diuretice și antihipertensive.
Sursa: santeplusmag.com
Comentariile sunt închise.